preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja - majice i kišobrani

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 1959078
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara
Autor: Bojana Perko, 15. 11. 2018.

Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara, svake se godine dan 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara.


Tijekom Domovinskog rata formirano je nekoliko bojišta, od kojih je najteže i presudno bilo istočnoslavonsko. Tu je Hrvatska bila izložena izravnoj agresiji iz Srbije. Najteže udare podnio je grad Vukovar.

Grad je u tromjesečnoj opsadi gotovo potpuno srušen, a stradao je i velik broj njegovih građana. Nakon što je 18. studenoga 1991. godine pao u ruke JNA i srpskih jedinica, branitelji su ubijeni ili odvedeni u zatvore i logore u Srbiji. Ubijeni zarobljenici, među kojima su bili i ranjenici uz vukovarske bolnice, pokopani su u masovne grobnice, od kojih je najveća na Ovčari. Preživjelo je stanovništvo napustilo grad.

Kao spomen na junačku obranu grada Vukovara, svake se godine dan 18. studenoga obilježava kao Dan spomena na žrtve Vukovara.

Ove se godine obilježava 27. obljetnica tog povijesnog događaja. U hodniku škole te u učionici povijesti uređen je prigodni pano povodom pada grada te će biti zapaljene svijeće u znak počasti svim sudionicima obrane grada. U subotu, 17. listopada, na Trgu kralja Tomislava ispred Gradske vijećnice predstavnici naše škole položiti će svijeće u sklopu svečanosti obilježavanja ove važne obljetnice. Ovim putem pozivamo i sve ostale učenike i njihove roditelje da se pridruže svečanosti.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju