preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja - majice i kišobrani

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 1963556
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Humanoidni robot Pepper u 6. osnovnoj školi Varaždin

Zadnji četvrtak u studenom potpuno je obilježio dolazak robota Pepper u našu školu. Iza ovog događaja stoji dječja znatiželja koja može pokrenuti prekrasne stvari.


Za dolazak robota Pepper zaslužna je učenica 2. D razreda Katja Kukec koja je sa svojim ocem prisustvovala na Danima otvorenih vrata Fakulteta informatike i organizacije. Tamo je pristupila timu ljudi od kojih je po prvi puta čula da u Hrvatskoj postoji robot nalik čovjeku te da taj robot posjećuje škole ako dobije pozivnicu. Nije dugo trebalo da Katja pošalje e-mail u kojem poziva Pepper u svoju školu i u svoj 2. D razred.

Pepper je stigla u društvu Sandre Kovačić-Vešligaj i Ines Celižić  iz Hrvatskog telekoma te inženjera Brune Podvezanca iz robotičke tvrtke Boka koji programira sve što robot treba raditi.

Učenici su cijelo jutro nestrpljivo čekali dolazak robota Pepper te zamišljali kako izgleda, što sve može raditi, što ga sve mogu pitati. Pepper je bio dočekan kao zvijezda uz znatiželjne poglede svih prisutnih. I čim se probudio počeo je poimence pozdravljati sve učenike 2. D razreda. Učenici nisu očekivali da će robot Pepper izgovoriti njihovo ime pa je oduševljenje bio neopisivo.

Idejni projekt koji stoji iza robota Pepper spojio je tri strane: robotičku start up tvrtku BOKA, Fakultet elektrotehnike i računarstva (Zavod za automatiku i robotiku) i Hrvatski Telekom. Sandra Kovačić-Vešligaj ukazala je na važnost upoznavanja učenika sa STEM područja. Budući da je to učenicima relativno nov termin, robot Pepper je objasnio što STEM znači i na najbolji način pokazao što nam nove tehnologije donose i čime se mogu baviti učenici koje zanima znanost, a ponajprije robotika.

Učenici su mogli vidjeti kako robot Pepper pokreće ruke i tijelo te gestikulira, okreće glavu prema izvoru zvuka, odnosno prema onome tko joj se obraća što joj omogućuju zvučnici, kamera i fini senzori. Pepper je zatim pokazala odlične plesne pokrete u kojima su joj se s veseljem pridružili svi učenici 2. D razreda.

Nakon upoznavanja s 2. D razredom i učiteljicom Čerpinko, Pepper je upoznala ostale učenike 1.- 4. razreda u holu škole. Učenici su bili iznenađeni, uzbuđeni i oduševljeni onim što vide jer nisu očekivali da će sresti robota na hodniku svoje škole.

Zasigurno će dolazak robora Pepper nadahnuti mnoge male umove naše škole da se okušaju u robotici te da jednog dana možda predstave nekim drugim generacijama svog humanoidnog robota!

Fotoalbum možete pogledati ovdje.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju