preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Važni dokumenti

OBRAZOVNA RAZDOBLJA

  1. obrazovno razdoblje 9.9. – 25.10. (34 nastavna dana) – 1. blok (nenastavni dani 28. i 29.10)
  2. obrazovno razdoblje 4.11. – 20.12. (35 nastavnih dana) – 2. blok
  3. obrazovno razdoblje 7.1. – 26.3. (53 nastavna dana) – 3. blok (nenastavni dan 27.3.)
  4. obrazovno razdoblje 30.3. – 17.6. (53 nastavna dana) – 4. blok

JELOVNIK

RASPORED 2018-2019

ŠKOLSKI DOKUMENTI

POLICA OSIGURANJA CROATIA OSIGURANJE

ZAKONI I PRAVILNICI

UDŽBENICI

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2108315
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Autor: Bojana Perko, 11. 1. 2019.

Dana 15. siječnja obilježava se obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.


Postupak odvajanja Hrvatske od Jugoslavije i njezinog međunarodnog priznanja započeo je 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor proglasio samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Nadajući se mirnom rješenju jugoslavenske krize, europska zajednica zatražila je od Hrvatske (i Slovenije) da odgode provođenje odluke o neovisnosti na tri mjeseca. Ali umjesto mirnog rješenja krize i sprječavanja rata, napadima JNA i srpskih paravojnih postrojbi, on se u Hrvatskoj još više razbuktao. Kako u dogovorenom tromjesečnom roku nije postignut mir, Hrvatski sabor je objavio da odluka o samostalnosti i suverenosti Hrvatske stupa na snagu 8. listopada 1991. godine. Nezavisnost je proglasila i Slovenija, a poslije i BiH te Makedonija. Jugoslavije je zapravo time raspala.

Hrvatskoj je bilo osobito važno da dobije priznanje međunarodne zajednice. Takvo priznanje potvrdilo bi hrvatsku vlast nad cijelim teritorijem republike, dakle i na područjima koja su se nalazila pod srpskom okupacijom. Prve zemlje koje su priznale Hrvatsku bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija.

Potkraj 1991. godine Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu priznao je Island, kao prva međunarodno priznata država. Priznanje je najavila i Njemačka, no njezina je odluka stupila na snagu kada i priznanje ostalih članica Europske zajednice. Uskoro je stiglo priznanje Vatikana (Svete Stolice) i to 13. siječnja 1992. godine. Vatikan i Njemačka odigrale su ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske.

Svakako najvažniji datum u stjecanju priznanja bio je 15. siječnja kada su sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom  pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Ovaj se datum u suvremenoj Hrvatskoj obilježava kao spomendan.

Nakon njih slijedile su i ostale države. Bio je to velik uspjeh za mladu hrvatsku državu. Kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju