preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2882743
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Odvažna i hrabra mlada učenica čipke
Autor: Karmen Holenda, 23. 11. 2022.

Njeno ime je Elizabeta Canjuga i učenica je 5.b razreda. Evo kako ide priča…..


Prilikom obiteljskog ljetovanja Elizabeta je promatrala izradu čipke na otoku Pagu i …zaljubila se u to umijeće. No, kako je problem naći učiteljicu čipke, jedno što se sada i ovdje može ponuditi je tečaj Lepoglavske čipke, koji je Elizabeta hrabro došla pogledati...i ostala.

„Što reći? Pravi talent! Već dugo nismo vidjeli mladu osobu koja je u roku pola sata shvatila bit rada i za kratko vrijeme prvog sata tečaja već samostalno izradila prve centimetre čipke.“ Ove riječi bi bile kratki sažetak njezine učiteljice čipke, majstorice Lepoglavske čipke, gospođe Ivanke Divjak.

Elizabeti želim puno uspjeha u učenju ove stare kulturne baštine koja će joj donijeti brojne radosti u životu, a sve druge ljubitelje ručnih radova pozivam da nam se pridružite. Ovo se kulturno bogatstvo može učiti samo u živo, jedan na jedan - a tako je i zabavnije.

U prilogu pogledajte neke slike i pročitajte kratki sažetak o Lepoglavskoj čipki.

 

Čudesna čipka – ljepota i čarolija, za koju se vjeruje da su pred više stoljeća u Hrvatsku donijeli pavlini posebnost je Lepoglave i njezine okolice.

Čipkarsko umijeće postupno je prihvaćeno među seoskim stanovništvom i ostaje tradicija koja nikada nije potpuno prekinuta.

Lepoglavska je čipka svoj pravi procvat doživjela s kraja 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja prva organizira izradu čipaka i oplemenjuje narodnim ornamentom, a iznimno uspješno njezin rad nastavlja Danica Brossler poslije 1. svjetskog rata. Lepoglavska čipka osvaja i odličja na svjetskim izložbama: 1937. u Parizu zlatnu i brončanu 1939. u Berlinu.

Nakon više od 70 godina ponovno u Lepoglavi djeluje Srednja čipkarska škola zahvaljujući Gradu koji u tome vidi mogućnost rada i zarade, što je prihvaćeno i od strane Varaždinske županije te Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Višestoljetna tradicija izrade čipke na batiće u lepoglavskom kraju iznjedrila je i do danas očuvala osebujan oblik čipkarstva, koji u prvom redu zahvaljujemo nadarenosti Danice Brossler. Njezinu nadarenost slijedi velik broj vrijednih žena – čipkarica koje su njezine zamisli znale pretočiti u gotov proizvod – koji danas prepoznajemo pod nazivom LEPOGLAVSKA ČIPKA

Kratke crtice o povijesti Lepoglavske čipke.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju