preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971661
Dani sjećanja i ponosa

Obilježavanje važnih međunarodnih datuma i blagdana u Republici Hrvatskoj.

Voditelj projekta je Bojana Perko.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
25 godina hrvatske neovisnosti
Autor: Bojana Perko, Gita Sočković, Tin Barbir, 7. 10. 2016.

Ove subote obilježava se Dan neovisnosti. Prošlo je 25 godina otkako je Hrvatski sabor donio odluku o prekidu svih državnopravnih veza sa SFRJ. Povijesne okolnosti oko tog važnog datuma za Republiku Hrvatsku pripremili su učenici 7. a razreda - Gita Sočković i Tin Barbir.
 


Jugoslaviju je početkom 1990-ih zahvatila teška gospodarska i politička kriza. Jugoslavenske republike krenule su prema osamostaljenju. Tome su se usprotivili velikosrpski političari te su napetosti polako prerasle u oružane sukobe.

Kako pregovori predsjednika jugoslavenskih republika nisu uspijevali, hrvatsko se vodstvo odlučilo na raspisivanje referenduma. Referendum za proglašenje Hrvatske kao samostalne države održan je u svibnju 1991. godine. Više od 90% hrvatskih građana glasovalo je za Hrvatsku kao samostalnu državu, a protiv ostanka u Jugoslaviji. Na temelju te referendumske odluke Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. godine donio Deklaraciju o uspostavi suvremene i samostalne Republike Hrvatske. Time je započeo postupak odvajanja Hrvatske od Jugoslavije i njezinog međunarodnog priznanja. Taj se dan u suvremenoj Hrvatskoj obilježava kao Dan državnosti. Istog dana Deklaraciju je donio i slovenski parlament.

Nadajući se mirnom rješenju jugoslavenske krize, europska zajednica zatražila je od Hrvatske i Slovenije da odgode provođenje odluke o neovisnosti na tri mjeseca. Potpisivanjem Brijunske deklaracije, u srpnju 1991., Hrvatska i Slovenija su pristale na odgodu. Ali umjesto mirnog rješenja krize i sprječavanja rata, napadima JNA i srpskih paravojnih postrojbi, on se u Hrvatskoj još više razbuktao.

Stoga je nakon isteka roka od tri mjeseca Hrvatski sabor 8. listopada 1991. godine donio konačnu odluku o odcjepljenju Hrvatske od SFRJ i raskidu svih državnopravnih veza s ostalim državama i pokrajinama dotadašnje SFRJ. Kao spomenu na tu odluku u Hrvatskoj se taj dan obilježava kao Dan neovisnosti.

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju