preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971306
Dani sjećanja i ponosa

Obilježavanje važnih međunarodnih datuma i blagdana u Republici Hrvatskoj.

Voditelj projekta je Bojana Perko.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje 24. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade "PUMA"
Autor: Bojana Perko, 22. 12. 2016.

U petak, 23. prosinca, predstavnici viših razreda naše škole sudjelovat će u svečanom obilježavanju 24. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade "PUMA".


Odlukom Vrhovnog zapovjednika OS RH 23. prosinca 1992. godine osnovana je 7. gardijska brigada "PUMA" sa sjedištem u Varaždinu. Brigada je postala profesionalna gardijska postrojba i stavljena je pod izravno zapovijedanje GS OS RH.

Tijekom 1993. godine dio brigade sudjelovao je u obrani karlovačkog bojišta, a dio u obrani zadarsko-šibenskog zaleđa. Početkom 1994. godine 7. gbr nalazila se u obrani područja između kanjona Krke i planine Velebit. U prosincu 1994. godine brigada  je sudjelovala u ratnim djelovanjima na livanjskom području i Dinari, u ratnoj operaciji "ZIMA-94“. Sve do svibnja 1995. godine, 7. gardijska brigada se izmjenjivala sa 4. gardijskom brigadom u ratnim djelovanjima na livanjskom području i Dinari. Značajno je pomicala prve borbene crte osvajanjem važnih strateških visova na Dinari u operaciji "Skok 1".

U srpnju 1995. godine stvorene su pretpostavke za izvođenje operacije “Ljeto 95”. U energičnom naletu brigada je razbila neprijateljsku obranu i zauzela Bosansko Grahovo.

U ratnoj operaciji "Oluja", uz izuzetno visok bojni moral, 4. kolovoza 1995. godine 7. gbr započela je napad, da bi već 5. kolovoza u 10,00 sati ovladala okolicom i gradom Kninom te postavila zastavu RH na Kninskoj tvrđavi.

7. gbr je bila nositelj i operacije “Maestral" u rujnu 1995. godine te operacije "Južni potez" u listopadu iste godine. Nakon zaposjedanja zadanih pozicija 7. gardijska brigada se, nakon 840 dana boravka i borbe na terenima ZP Split, vratila u Varaždin.

7. gardijska brigada je provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 km2 teritorija. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. "A" brigade ZNG te 90 pripadnika 7. gardijske brigade, jedan pripadnik je nestali, a preko 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Po povratku s terena 17.10.1995. godine, brigada je započela sa izvršavanjem mirnodopskih zadaća, od kojih je najznačajnija obuka pripadnika po MPRI-DTAP programu. U tu svrhu u vojarni “Ivan V. Drašković” u Varaždinu uređen je poligon za uvježbavanje po najzahtjevnijim načelima vojne izobrazbe i obuke. Kao kruna takvog rada na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja izvedena je PTV “Pumin skok” u rujnu 1997. godine. To je bila središnja vojna vježba OS RH, a u potpunosti su je izveli pripadnici 7. gbr.

Preustrojem OS RH 7. gardijska brigada je od 1. siječnja 1999. godine prešla pod zapovijedanje Zapovjedništva VI. zbornog područja.  Preustrojem provedenim 31.12.2001. godine 7. gbr je postala djelatno - pričuvna postrojba.

Od osnutka do danas kroz 7. gardijsku brigadu je prošlo oko 4100 djelatnih pripadnika te oko 450 mobiliziranih pripadnika.

Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske dvije su gardijske brigade I. korpusa spojene (2. i 7. gardijska brigada) te je prema tome slijedilo i ukidanje 7. gardijske brigade. Sedma gardijska brigada formalno je ugašena 7. srpnja 2003. godine svečanim postrojavanjem i predajom ratne zapovjedniku novoustrojene 2. gardijske brigade pukovniku Branku Predragoviću.

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju