preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971611
Dani sjećanja i ponosa

Obilježavanje važnih međunarodnih datuma i blagdana u Republici Hrvatskoj.

Voditelj projekta je Bojana Perko.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje 25 godina od međunarodnog priznanja RH
Autor: Bojana Perko, Gita Sočković, 16. 1. 2017.

Dana 15. siječnja obilježava se 25 godina otkako je Republika Hrvatska stekla međunarodno priznanje. 


Postupak odvajanja Hrvatske od Jugoslavije i njezinog međunarodnog priznanja započeo je 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor proglasio samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Nadajući se mirnom rješenju jugoslavenske krize, europska zajednica zatražila je od Hrvatske (i Slovenije) da odgode provođenje odluke o neovisnosti na tri mjeseca. Ali umjesto mirnog rješenja krize i sprječavanja rata, napadima JNA i srpskih paravojnih postrojbi, on se u Hrvatskoj još više razbuktao. Kako u dogovorenom tromjesečnom roku nije postignut mir, Hrvatski sabor je objavio da odluka o samostalnosti i suverenosti Hrvatske stupa na snagu 8. listopada 1991. godine. Nezavisnost je proglasila i Slovenija, a poslije i BiH te Makedonija. Jugoslavije je zapravo time raspala.

Hrvatskoj je bilo osobito važno da dobije priznanje međunarodne zajednice. Takvo priznanje potvrdilo bi hrvatsku vlast nad cijelim teritorijem republike, dakle i na područjima koja su se nalazila pod srpskom okupacijom. Prve zemlje koje su priznale Hrvatsku bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija.

Potkraj 1991. godine Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu priznao je Island, kao prva međunarodno priznata država. Priznanje je najavila i Njemačka, no njezina je odluka stupila na snagu kada i priznanje ostalih članica Europske zajednice. Uskoro je stiglo priznanje Vatikana (Svete Stolice) i to 13. siječnja 1992. Ggdine. Vatikan i Njemačka odigrale su ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske.

Svakako najvažniji datum u stjecanju priznanja bio je 15. siječnja kada su sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom  pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Ovaj se datum u suvremenoj Hrvatskoj obilježava kao spomendan.

Nakon njih slijedile su i ostale države. Bio je to velik uspjeh za mladu hrvatsku državu. Kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju