preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2983201
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Bob Dylan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Autor: Miroslav Cmuk, 17. 10. 2016.

Ponešto o Nobelovoj nagradi za književnost, posebice o Bobu Dylanu…


Nobelova nagrada za književnost dodijeljuje se od 1901. godine. Dosad nije dodijeljena 7 puta (1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942. i 1943. godine), a dva su književnika odbili primiti Nobelovu nagradu – Boris Pasternak 1958. godine i Jean-Paul Sartre 1964. godine. Hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić (1874-1938.) u dva je navrata bila nominirana za tu nagradu, no nikada ju nije osvojila. Ivo Andrić (1892-1975.) trenutno je jedini književnik s ovih prostora koji je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za cjelokupno životno djelo. Određeni književnici godinama se spominju kao mogući dobitnici, ali nagađanja se, naravno, ne ostvare uvijek. Ove je godine Nobelovu nagradu za književnost dobio američki kantautor i književnik Bob Dylan (1941.), pravim imenom Robert Allen Zimmerman.

Bob Dylan je, prije svega, kantautor. Drugim riječima, pjesnik i genijalni glazbenik. Jedan od onih koji je svojim pjesmama nastojao promijeniti čovječanstvo nabolje u drugoj polovici 20. stoljeća, naročito tijekom turbulentnih šezdesetih godina koje su obilježili brojni rasni nemiri i antiratne demonstracije u Americi. Motivirao je Dylan brojne ljude da se odreknu svojih loših navika i pogrešnih razmišljanja; njegove su pjesme pretežno bile misaone, socijalne i ljubavne tematike, a nerijetko je uspješno kombinirao sve te motive u jednoj pjesmi. Kao vrstan tekstopisac i glazbenik koji rado mijenja glazbene stilove, bio je uzor brojnim glazbenicima, a to je i dandanas. Premda se polako približava osmom desetljeću života, Dylan je još uvijek aktivan u glazbenim vodama tako što stvara nove albume. Posljednja dva albuma sastoje se od obrada pjesama Franka Sinatre, čime je Dylan otvoreno odao počast Sinatrinom životnom djelu.

Koliko je točno pjesama Dylan dosad napisao, to vjerojatno samo on zna. U književne vode zakoračio je 1965. godine objavivši eksperimentalni roman Tarantula. Knjiga je u službenu prodaju ušla tek 1971. godine. Koprivnički nakladnik Šareni dućan objavio je roman Tarantula 2001. godine, a u međuvremenu je prevedena i Dylanova autobiografska knjiga Kronike (Algoritam, 2006.), prvi dio njegovih memoarskih zapisa u kojima podrobno opisuje svoje odrastanje, glazbene početke i razvoj karijere.

Prošli, sadašnji i budući ljubitelji Boba Dylana mogu donekle upoznati njegov kompleksan lik i djelo gledajući igrani film I'm Not There. (Todd Haynes, 2007.) i čitajući njegove knjige (koje možete posuditi u varaždinskoj Gradskoj knjižnici), a svakako će ga najbolje upoznati pomnijim slušanjem njegove bogate diskografije koju trenutno čini 37 studijskih albuma, 11 live albuma, 31 kompilacijskih albuma...  

Poslušajte jednu antologijsku: 

https://www.youtube.com/watch?v=vWwgrjjIMXA





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju