preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2971668
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Uoči Zdravog tjedna
Autor: Mario Stančić, 22. 2. 2016.

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Pred nama je Zdravi tjedan. Koje nas aktivnosti očekuju pročitajte u nastavku.


Projekt „ZDRAVI TJEDAN“

http://www.os-sesta-vz.skole.hr/vjestine/zdravi_tjedan

VI. osnovna škola Varaždin predana je razvijanju zdravih navika i ekološkog načina razmišljanja kod učenika, roditelja i šire zajednice. Više od 10 godina ponosni smo nositelj Zelene zastave. Za izraziti doprinos u ostvarivanju programa od 2014. godine ostvarili smo „Zlatni status – The Gold Certificate“.

U školi redovito pokrećemo akcije kojima želimo osvijestiti važnost zdrave i pravilne prehrane te kretanja i vježbanja u svakodnevnom životu.

Projektom „Zdravi tjedan“ imamo namjeru objediniti sve pojedinačne napore s jednostavnim ciljem: potaknuti učenike VI. osnovne škole Varaždin na samostalnu pripravu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Cijeli projekt je i natjecateljskog karaktera jer će na kraju tjedna biti proglašena i najbolja skupina kuhara te natjecatelja u kućanskim poslovima.

Tema ovogodišnjeg projekta: „BRZO, ZDRAVO I UKUSNO!“.

Opis aktivnosti

Učenici se natječu u pripremanju najzdravijeg, a ujedno i najukusnijeg cjelovitog obroka (od predjela do deserta). Svi učenici imaju na raspolaganju iste zdrave namirnice, recept odabiru sami. Učenici se također natječu u obavljanu kućanskih poslova.

Razredna nastava

  • Učenici nižih razreda (1. – 4. razred) prema rasporedu užine, užinaju u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima pri čemu kod učenika želimo razvijati osjećaj za zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja. Učenici sa razrednim učiteljicama sami pripremaju užinu koristeći zdrave namirnice i pripremaju uravnotežene zdrave užine.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Mali kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju: Šegrt za 6 u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju.

Predmetna nastava

  • Tijekom projekta učenici izrađuju plakate koje će prezentirati na svečanoj završnici (zadnji dan projekta – petak). Plakati se izrađuju okomito, svaki odjel jedan i bira se najbolji po razredu (5., 6., 7., 8.) koji će biti izloženi u blagovaonici.  Tema koju će obrađivati jesu pojedine namirnice o kojoj treba napisati zemlju porijekla (ako postoji), način obrade da zadrži sve nutritivne vrijednosti, za što se koristi u kuhinji, vrste, …. Po razredima se obrađuje: luk (5.), đumbir (6.), kravlji sir (7.), piletina (8.). Navedene namirnice se koriste u brzoj, zdravoj i ukusnoj prehrani. Ocjenjuje se točnost podataka na plakatu, urednost, originalnost i likovna ispravnost.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju: Majstor za 6 u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju.

Raspored po danima

U ponedjeljak se natječu učenici 1. i  5. razreda, u utorak 2. i 6. razreda, u srijedu 3. i 7. razreda, a u četvrtak 4. i 8. razreda.

Svečana završnica

U petak je svečana završnica

  • Kuhanje je u blagovaonici u 8:00.
  • RN i PN – prezentacija gotovih jela
  • RN i PN – finale natjecanja u kućanskim poslovima (prema bodovima dvije najbolje ekipe RN i PN)

Suradnici na projektu i medijska podrška

Projekt „ZDRAVI TJEDAN“ provodi se u VI. osnovnoj školi Varaždin tijekom mjeseca ožujka: 7. – 11. ožujka 2016.

Pokrovitelji projekta je poslovni sustav Vindija. U projektu se koriste namirnice Prehrambene industrije „Vindija“.
Na svečanu završnicu projekta (petak) bit će pozvani predstavnici medija: VTV, HRT, Varaždinski tjednik, Regionalni tjednik, Varaždinske vijesti i Večernji list (za kontakt s medijima Petra Lončarić Časar). 

Plan rada

Učenici će spravljati jelo po zadanom receptu. Jelo će ocjenjivati komisija u sastavu: ravnatelj, pedagoginja, logopedinja, profesionalni kuhar, školski kuhari.

U uvodu će učitelji (Gordana Lešnjak i Ksenija Dretar za RN, te Mihaela Vrbnjak Grđan i Dario Mijač za PN) protumačiti na koji način će biti spravljeni zadani recepti.

Ekipe koje će kuhati sastojat će se od 4 člana RN i 5 članova PN iz svakog razrednog odjela. Ekipe se sastavljaju u dogovoru s razrednikom. Recepte za pripravu  jela će kod sebe imati odgovorne osobe (Gordana Lešnjak i Ksenija Dretar za RN, te Mihaela Vrbnjak Grđan i Dario Mijač za PN).  

Zadatci za učenike

  • 1. - 4. razreda: Zdrava pizza!
  • 5. razred: Pasta gljive + salata; Opis: Skuhati tjesteninu, napraviti umak, napraviti salatu, + desert.
  • 6. razred: Rižoto od gljiva + juha (tjestenina za juhu)
  • 7. razred: Pasta sa porilukom + salata; Opis: Napraviti tjesteninu, skinuti kosti sa piletine, napraviti umak, napraviti dresing za salatu. + desert
  • 8. razred: Stir fry  + krem juha od buče; Opis: skinuti meso sa koke, kosti iskoristiti za juhu, staviti povrće i izmiksati, file iskoristiti za stir fry, stir fry ponoviti nekoliko puta (barem 3)

Sretno svima!

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju