preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2251735
Od 5. do 8. (predmetna nastava)

Klikom na svakog pojedinog učitelja možete vidjeti sve vijesti koje je učitelj objavio vezano uz svoj predmet i rad u školi ili možete pogledati popis kronološki objavljenih vijesti ispod popisa učitelja.

Individualni razgovori

 

Predmet _ Učitelji __ Predmet _ Učitelji

Hrvatski jezik

  Zdenka Šopar, Ivana Canjuga, Anita Perkov, Martina Špičko   Geografija   Vera HlapčićAlenka BađunBojana Perko
                 
Engleski jezik   Andreja Remar Vidrač, Tina Ivčić, Filip Novosel, Natalija Hranjec   Povijest   Vera HlapćićBojana Perko
                 
Njemački jezik  

Natalija Hranjec, Dajana Leich, Marijana Martinec

  Glazbena kultura   Ružica Kapitan
                 
Matematika   Nina Prašnjak, Vedana Herman, Dario Maltarski, Elizabeta Borovec   Likovna kultura   Ivan Duić
                 
Fizika   Jelena Bajkovec   Tehnička kultura   Marko Martinec
                 
Kemija   Karmen Holenda, Mihaela Vrbnjak Grđan   TZK   Marinka MakTomica Kanoti
                 
  Priroda    Karmen Holenda, Mihaela Vrbnjak Grđan, Valentina Lukić  

Vjeronauk

  Ljiljana Posavec ZavrtnikSanja MalbašićTomislav RoguljaJanja Fotak
                 
Biologija   Karmen HolendaMihaela Vrbnjak GrđanValentina Lukić   Informatika   Jelena Bajkovec, Dario MijačDanijel Lukić
                 
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kako u korizmi poboljšati svoj odnos s Bogom?
Autor: Kristina Roginek, 4. 3. 2020.

Korizma je vrijeme pripremanja za najveći kršćanski blagdan-Uskrs. Korizma traje 40 dana. Zašto baš 40 možemo se pitati. Broj 40 značajan je po tome što se spominje na mnogo mjesta u Bibliji. 


Primjerice:

  • 40 dana trajao je opći potop (Noa)
  • 40 dana Mojsije je boravio na brdu Sinaj ili Horeb
  • 40 godina Izraelci su lutali pustinjom
  • 40 dana Isus je proveo u pustinji

Kroz korizmu razmišljamo o svojemu životu. Što je dobro, a što nije. Što još trebamo popraviti. Odlučujemo se na post, molitvu i odricanje.

Post

Naš način prehrane i proizvodnje hrane je stvorio goleme zdravstvene probleme pa se lako stvori zbrka posta i dijete, volje za mršavljenjem i traženja Boga, molitve i prisilnih misli o hrani, straha za zdravlje i lutanja u molitvi. Malo tko još ima dobro iskustvo posta, ali većina nas poznaje pretjerivanja u hrani i piću. Takva su pretjerivanja najbolji znak da u nama ima dublje gladi koju uzalud pokušavamo zatrpati hranom i utažiti alkoholom. Post je način da otkrijemo tu dublju glad i žeđ i u njoj prepoznamo sebe i svoj temeljni odnos s Izvorom života.

Molitva

Vrijeme korizme dobra je prilika za odluku o redovitoj molitvi. Molitva je razgovor s Bogom i čini nas bližima Bogu. Biti u Božjoj blizini veliki je blagoslov za nas i naše obitelji. Korizma je prilika da uvedemo zajedničku obiteljsku molitvu, molitvu za mir i blagoslov u našim obiteljima. Odvojimo vrijeme u danu 15-20 minuta kako bi u zajedništvu sa svojim najmilijima izrekli svoje molbe Bogu. Mnogi se na putu molitve obeshrabre i odustaju jer ne vide brze rezultate, ali ustrajna molitva ostavlja veliki blagoslov i brojne milosti. Uz obiteljsku molitvu u korizmi imamo priliku prisustvovati križnom putu petkom i nedjeljom i tako se prisjetiti Isusove žrtve na križu.

Odricanje

Odricanje je dobra asocijacija uz korizmu. No, odricanje nije svrha samom sebi. Odricanje od dobrog i potrebnog (hrana i piće), lošeg i nepotrebnog (loše navike, ovisnosti) je dobar korak prema dubljoj gladi (za Bogom, punim životom, životnoj radosti) do koje se u svakodnevnoj žurbi ne dolazi lako i svakako je potreban korak prema otkriću najvažnije životne razlike (osmišljen život ili besmisleno životarenje, mudar ili lud način života, spasenje ili izgubljenost u egzistenciji, sretan ili očajan život). Tko želi saznati koliko su mu jake navike ili ovisnosti može to iskušati i otkriti za vrijeme korizme. 40 dana je dobar i primjeren vremenski period da otkrijem kako reagiram bez alkohola, kolača, društvenih mreža, cigareta, kave ili nečeg sličnoga. Iza naših ovisnosti redovito stoji neka nepriznata ili neutažena glad za prihvaćanjem, razumijevanjem smislom, srećom, Bogom. Drugim riječima, može nas naučiti da pronađemo istinski odgovor na našu glad.

Korizmu je moguće obojiti vrlo osobnim odlukama i praksama. Svakako, u središtu nije odricanje. Ono je preduvjet. Glavna svrha je doći do jasnoće o svom odnosu s Bogom, produbiti ga i donijeti potrebne odluke o svom životnom usmjerenju.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju