2016-02-22 09:25:00

Uoči Zdravog tjedna

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Pred nama je Zdravi tjedan. Koje nas aktivnosti očekuju pročitajte u nastavku.

Projekt „ZDRAVI TJEDAN“

http://www.os-sesta-vz.skole.hr/vjestine/zdravi_tjedan

VI. osnovna škola Varaždin predana je razvijanju zdravih navika i ekološkog načina razmišljanja kod učenika, roditelja i šire zajednice. Više od 10 godina ponosni smo nositelj Zelene zastave. Za izraziti doprinos u ostvarivanju programa od 2014. godine ostvarili smo „Zlatni status – The Gold Certificate“.

U školi redovito pokrećemo akcije kojima želimo osvijestiti važnost zdrave i pravilne prehrane te kretanja i vježbanja u svakodnevnom životu.

Projektom „Zdravi tjedan“ imamo namjeru objediniti sve pojedinačne napore s jednostavnim ciljem: potaknuti učenike VI. osnovne škole Varaždin na samostalnu pripravu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Cijeli projekt je i natjecateljskog karaktera jer će na kraju tjedna biti proglašena i najbolja skupina kuhara te natjecatelja u kućanskim poslovima.

Tema ovogodišnjeg projekta: „BRZO, ZDRAVO I UKUSNO!“.

Opis aktivnosti

Učenici se natječu u pripremanju najzdravijeg, a ujedno i najukusnijeg cjelovitog obroka (od predjela do deserta). Svi učenici imaju na raspolaganju iste zdrave namirnice, recept odabiru sami. Učenici se također natječu u obavljanu kućanskih poslova.

Razredna nastava Učenici nižih razreda (1. – 4. razred) prema rasporedu užine, užinaju u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima pri čemu kod učenika želimo razvijati osjećaj za zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja. Učenici sa razrednim učiteljicama sami pripremaju užinu koristeći zdrave namirnice i pripremaju uravnotežene zdrave užine. Učenici sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Mali kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred. Učenici sudjeluju u natjecanju: Šegrt za 6 u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju. Predmetna nastava Tijekom projekta učenici izrađuju plakate koje će prezentirati na svečanoj završnici (zadnji dan projekta – petak). Plakati se izrađuju okomito, svaki odjel jedan i bira se najbolji po razredu (5., 6., 7., 8.) koji će biti izloženi u blagovaonici.  Tema koju će obrađivati jesu pojedine namirnice o kojoj treba napisati zemlju porijekla (ako postoji), način obrade da zadrži sve nutritivne vrijednosti, za što se koristi u kuhinji, vrste, …. Po razredima se obrađuje: luk (5.), đumbir (6.), kravlji sir (7.), piletina (8.). Navedene namirnice se koriste u brzoj, zdravoj i ukusnoj prehrani. Ocjenjuje se točnost podataka na plakatu, urednost, originalnost i likovna ispravnost. Učenici sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred. Učenici sudjeluju u natjecanju: Majstor za 6 u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju. Raspored po danima

U ponedjeljak se natječu učenici 1. i  5. razreda, u utorak 2. i 6. razreda, u srijedu 3. i 7. razreda, a u četvrtak 4. i 8. razreda.

Svečana završnica

U petak je svečana završnica

Kuhanje je u blagovaonici u 8:00. RN i PN – prezentacija gotovih jela RN i PN – finale natjecanja u kućanskim poslovima (prema bodovima dvije najbolje ekipe RN i PN) Suradnici na projektu i medijska podrška

Projekt „ZDRAVI TJEDAN“ provodi se u VI. osnovnoj školi Varaždin tijekom mjeseca ožujka: 7. – 11. ožujka 2016.

Pokrovitelji projekta je poslovni sustav Vindija. U projektu se koriste namirnice Prehrambene industrije „Vindija“.
Na svečanu završnicu projekta (petak) bit će pozvani predstavnici medija: VTV, HRT, Varaždinski tjednik, Regionalni tjednik, Varaždinske vijesti i Večernji list (za kontakt s medijima Petra Lončarić Časar). 

Plan rada

Učenici će spravljati jelo po zadanom receptu. Jelo će ocjenjivati komisija u sastavu: ravnatelj, pedagoginja, logopedinja, profesionalni kuhar, školski kuhari.

U uvodu će učitelji (Gordana Lešnjak i Ksenija Dretar za RN, te Mihaela Vrbnjak Grđan i Dario Mijač za PN) protumačiti na koji način će biti spravljeni zadani recepti.

Ekipe koje će kuhati sastojat će se od 4 člana RN i 5 članova PN iz svakog razrednog odjela. Ekipe se sastavljaju u dogovoru s razrednikom. Recepte za pripravu  jela će kod sebe imati odgovorne osobe (Gordana Lešnjak i Ksenija Dretar za RN, te Mihaela Vrbnjak Grđan i Dario Mijač za PN).  

Zadatci za učenike 1. - 4. razreda: Zdrava pizza! 5. razred: Pasta gljive + salata; Opis: Skuhati tjesteninu, napraviti umak, napraviti salatu, + desert. 6. razred: Rižoto od gljiva + juha (tjestenina za juhu) 7. razred: Pasta sa porilukom + salata; Opis: Napraviti tjesteninu, skinuti kosti sa piletine, napraviti umak, napraviti dresing za salatu. + desert 8. razred: Stir fry  + krem juha od buče; Opis: skinuti meso sa koke, kosti iskoristiti za juhu, staviti povrće i izmiksati, file iskoristiti za stir fry, stir fry ponoviti nekoliko puta (barem 3)

Sretno svima!

 


VI. osnovna škola Varaždin