2019-02-22 16:47:40

„Zdravi tjedan“ u VI. osnovnoj školi Varaždin (18.2.2019.-22.2.2019.)

I ove godine cijeli tjedan kuhamo zdravo, čistimo, šijemo i još mnogo toga…

VI. osnovna škola Varaždin predana je razvijanju zdravih navika i ekološkog načina razmišljanja kod učenika, roditelja i šire zajednice. U školi se redovito pokreću akcije kojima želimo osvijestiti važnost zdrave i pravilne prehrane te kretanja i vježbanja u svakodnevnom životu. Projektom „Zdravi tjedan“ namjeravaju se objediniti svi pojedinačni napori s jednostavnim ciljem: potaknuti učenike VI. osnovne škole Varaždin na samostalnu pripravu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Cijeli projekt je i natjecateljskog karaktera jer je na kraju tjedna proglašena i najbolja skupina kuhara te natjecatelja u kućanskim poslovima. Naziv projekta je „Upoznavanje drugih kultura-Sirija“ No, krenimo redom. Već je prvog dana bilo zanimljivo, učenici 1. b razreda ispekli su najbolju pizzu , dok su učenici 5. c skuhali najbolje jelo. U kućanskim su poslovima bili najbolji učenici 5. b i 1.a. Drugog su se dana natjecali učenici drugih i šestih razreda. U kuhanju su najbolji bili učenici 2. a i 6. c, a u kućanskim poslovima pobjedu su odnijeli učenici 2. a i 6. b. Srijeda je protekla u znaku sedmih i trećih razreda. Pobijedili su 3. c i 7. u kuhanju te 3. a i 7. b u kućanskim poslovima. Četvrtak su obilježile pobjede 8. c i 4. d u kuhanju te 8. d i 4. d u kućanskim poslovima. U četvrtak bilo je održano predavanje o migracijama (Juliette Janušić i Nenad Vakanjac), poštivanju i uvažavanju drugih kultura na kojem su sudjelovala po dva učenika od 5. do 8., a u petak je gošća kuharica Khadijeh Mabaret  iz Sirije pripremila izvorno sirijsko jelo. Učenici obožavaju ovaj projekt jer mogu naučiti razlikovati osnovne prehrambene namirnice po obliku, veličini, okusu i mirisu, imenovati namirnice s piramide zdrave prehrane, pravilno postupati u pripremi, serviranju i konzumiranju jela poštujući pravila lijepog ponašanja (bonton) i još mnogo toga. Istovremeno, mogu procijeniti važnost konzumiranja voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova te osvijestiti važnost prvog jutarnjeg obroka i još mnogo toga. Učenici su spravljali jela po zadanom receptu. Jela su ocjenjivala povjerenstva u sastavu: ravnatelj, pedagoginja, logopedinja i školske kuharice. Aktivnosti koje su se bodovale u obavljanju kućanskih poslova su: šivanje gumba (djevojčica), metenje (dječak), brisanje mrvica sa stola (djevojčica), zabijanje čavala (dječak), pranje i brisanje suđa (zajedno). Najzanimljivije je ipak bilo u petak kad je bilo finale. Natjecali su se najbolji, a pobjedu su u spravljanju jela odnijeli učenici 5. c i 3. c razreda, dok su titulu „Šegrta za 6“ odnijeli učenici 3. a i 8. d razreda. Bilo je jako živo jer su došli članovi Centra tradicijske kulture Varaždin koji su i svirali dok su se spravljala jela. Ovaj je 7. Zdravi tjedan bio zanimljiv, a sljedeći će biti još bolji, sigurni su organizatori.

Fotogalerija


VI. osnovna škola Varaždin