2022-07-12 14:45:00

Mila Maretić osvojila broncu na matematičkoj olimpijadi u Sarajevu

Na 26. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, održanoj u Sarajevu od 28. lipnja do 3. srpnja, učenica VI. osnovne škole Varaždin Mila Maretić osvojila je brončanu medalju.

 

Što je JBMO?

Juniorska balkanska matematička olimpijada ili skraćeno JBMO međunarodno je matematičko natjecanje koje se održava svake godine tijekom ljeta. Organizira je MASSEE (Mathematical Society of South Eastern Europe). Prvi put je održana 1997. godine i svake je godine druga država članica MASSEE-a domaćin. Godine 2017. JBMO postaje otvorena za sve države (ne samo za članice MASSEE-a) pa riječ “balkanska” u nazivu natjecanja počinje gubiti smisao jer u njoj sudjeluju i države kao što su Francuska, Indonezija i dr., pa i Hrvatska.

JBMO je najviša stepenica na koju može dospjeti učenik osnovne škole u Hrvatskoj. Naime, ako učenik 7. ili 8. razreda osnovne škole postigne dobar rezultat na školskome Natjecanju iz matematike, plasira se na županijsku razinu. Iznimnim rezultatom na županijskom natjecanju plasira se na državno, a ako postigne zapaženi rezultat, bit će pozvan na Hrvatsku juniorsku matematičku olimpijadu (HJMO). Uspije li ostvariti dobar rezultat, s ostalim najuspješnijim učenicima predstavljat će Hrvatsku na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi (JBMO).

 

HJMO i pripreme za JBMO

Na temelju rezultata državnog Natjecanja iz matematike održanog u Vodicama od 10. do 12. svibnja 2022., na Hrvatsku juniorsku matematičku olimpijadu koja se održala 23. svibnja u Zagrebu na PMF-u pozvano je 5 najboljih učenika 7. razreda i 7 najboljih učenika 8. razreda. Natjecanje je trajalo 4 sata i ono je ujedno bilo izborno natjecanje za nastup na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

 

 

Na temelju rezultata Hrvatske juniorske matematičke olimpijade odabrana je ekipa Republike Hrvatske za nastup na 26. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi:

Fabijan Cikač (OŠ Kajzerica, Zagreb), 8. razred Mila Maretić (VI. OŠ Varaždin, Varaždin), 8. razred Jakov Mirošević (OŠ Bogumila Tonija, Samobor), 8. razred Kristijan Šimović (OŠ Lučko, Lučko), 8. razred Maša Dobrić (OŠ Jure Kaštelana, Zagreb), 8. razred Emil Missoni (OŠ Ivana Cankara, Zagreb), 8. razred

Da bi se učenici što bolje pripremili za JBMO, Hrvatsko matematičko društvo je nakon održane Hrvatske juniorske matematičke olimpijade tijekom tri termina organiziralo održavanje višednevnih priprema iz mnogih matematičkih tema, odnosno područja koji se ne obrađuju u školi niti su dio programa državnog natjecanja.

 

26. Juniorska balkanska matematička olimpijada

Zemlja domaćin 26. JBMO bila je Bosna i Hercegovina. Za razliku od prethodne dvije godine, ove je godine natjecanje održano uživo u Sarajevu od 28. lipnja do 3. srpnja, uz sudjelovanje 11 država stalnih sudionica natjecanja i 8 gostujućih ekipa među kojima je bila i ekipa Republike Hrvatske.

Hrvatsku su u Sarajevu na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi predstavljali voditelj Ilko Brnetić, Maša Dobrić, Kristijan Šimović, Fabijan Cikač, Mila Maretić, Emil Missoni, Jakov Mirošević te zamjenik voditelja Patrik Papac.

Svaka država sudjelovala je s ekipom koja se sastoji od 6 učenika, osim zemlje domaćina koja je imala pravo da sudjeluje s dvije ekipe. Našu ekipu su na ovom natjecanju činili učenici i učenice koji su završili 8. razred osnovne škole, iako bi prema pravilima natjecanja, smjeli sudjelovati i učenici mlađi od 15.5 godina koji su završili 1. razred srednje škole. Odluka je Hrvatskog matematičkog društva da se najbolje učenike srednjih škola ne šalje na ovo natjecanje, već da se ovo natjecanja iskoristi kao priprema najboljih učenika osnovnih škola za stjecanje iskustva koja će im u narednim godinama biti izuzetno korisna ukoliko će se nastaviti natjecati na međunarodnim srednjoškolskim olimpijadama poput primjerice Srednjoeuropske matematičke olimpijade ili Međunarodne matematičke olimpijade.

 

Rezultati JBMO-a

Zadatci su se rješavali 30. lipnja. Natjecanje se sastojalo od 4 zadatka od kojih jedan spada u područje teorije brojeva, jedan u kombinatoriku, jedan u geometriju te jedan u algebru. Svaki zadatak nosio je 10 bodova. Natjecatelji su za rješavanje zadataka imali 4 sata i 30 minuta. Medalje su dodijeljene tako da u gornjoj polovici učenika svatko dobije neku od medalja, a pri tome su brojevi učenika koji su dobili zlatnu, srebrnu i brončanu medalju u omjeru 1:2:3.

U konkurenciji od 109 učenika naši su natjecatelji osvojili jednu srebrnu i tri brončane medalje. Fabijan Cikač je osvojio srebrnu, a Kristijan Šimović, Mila Maretić i Emil Missoni su osvojili brončane medalje. Najuspješnija ekipa na 26. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi bila je ekipa Rumunjske.

 

Uspjesi Mile Maretić

 

 

Učenica Mila Maretić redovito postiže izvrsne rezultate na natjecanjima iz matematike, ali i iz ostalih predmeta poput astronomije, fizike i kemije. Prošle školske godine sudjelovala je na državnom Natjecanju iz astronomije te je bila državna prvakinja iz matematike i kemije, zbog čega je nagrađena s dva Oskara znanja. Ove godine osvojila je tri druga mjesta na državnim natjecanjima, bila je viceprvakinja iz fizike, kemije i matematike, a uz to je osvojila i 3. mjesto na matematičkom natjecanju Klokan u kategoriji Cadet (8. razred OŠ + 1. razred SŠ). Na ekipnom natjecanju u znanju matematike, fizike i kemije (ATOM liga) bila je dio tročlane ekipe VI. osnovne škole koja je osvojila 1. mjesto u konkurenciji 190 ekipa iz 85 škola iz Republike Hrvatske u kategoriji 8. razreda. Na kraju školske godine, potpuno zasluženo, proglašena je učenicom generacije VI. osnovne škole Varaždin.

Nakon 2. mjesta na državnom Natjecanju iz matematike, pozvana je na Hrvatsku juniorsku matematičku olimpijadu gdje je osvojila 2. mjesto te se kao članica hrvatske šesteročlane ekipe plasirala na najveće međunarodno natjecanje do 15.5 godina – Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu (JBMO) gdje je osvojila brončanu medalju. Spomenimo da je VI. osnovna škola već imala dvije učenice na tom izuzetno teškom natjecanju, Emu Kolmanić i Barbaru Kelavu 2020. godine, no Mila je prva učenica, ne samo iz VI. osnovne škole Varaždin, nego iz cijele Varaždinske županije koja je na tom natjecanju uspjela osvojiti medalju.

Iza ovakvog uspjeha stoji nevjerojatan talent za matematiku i logički način razmišljanja, ali još važnije mnogo rada, kako u školi i centru izvrsnosti, tako i kod kuće gdje je učenica uložila puno truda i vremena pripremajući se za natjecanja da bi ostvarila ovakav uspjeh. Mili od srca čestitamo i želimo joj puno sreće i uspjeha u srednjoj školi te da nas razveseli medaljama s međunarodnih natjecanja.


VI. osnovna škola Varaždin