2023-10-02 10:36:00

Anđeli čuvari

Anđeli čuvari su anđeli zaduženi za zaštitu i vodstvo pojedine osobe ili grupe. Oni su čisti duhovi, savršena stvorenja Božja, obdareni razumom i slobodnom voljom, posve jednostavne naravi, nepromjenjivi, besmrtni i pogotovo ljudskim tjelesnim očima nevidljivi. 

Anđeli su prvi u Božjem stvaralačkom djelu, imaju pobjedonosnu snagu protiv svakoga zla u svijetu, a puni su ljubavi prema nama ljudima. Njihova zadaća je da nas štite, vode i brane od svakoga zla. Oni nas jačaju kako bismo se oduprli iskušenju, potiču nas na odvažnost, čudesno uskaču kako bi nas branili od nevolja, podsjećaju nas da Bog brine o svima, donose naše potrebe Bogu, usmjeravaju nas k dobru te nas, naravno, ne napuštaju. Dosta je teško ljudskom umu razumijeti anđeoski svijet, jer neopisiva je razlika između njihove i ljudske naravi.

Njihova narav je savršenija i među svim stvorenjima zauzimaju najodličnije mjesto u cijelome svemiru. Oni su također i veza između relativnog (ljudi) i aposlutnog (Bog). Javljaju se u Bibliji kao bića koja prenose Božje poruke, objavljuju njegovu volju, javljaju se u snu ili slave Boga na nebesima. Mnogo anđela nastanjuje nebo, služeći Bogu, ali također ih je i mnogo ovdje na zemlji, služeći nama ljudima. Njihova aktivnost nikada ne prestaje. Oni su ovdje s nama, u svakom trenutku dana, iako ih mi ne vidimo, ne čujemo, niti slutimo njihovu prisutnost, pa čak niti osjećamo njihov utjecaj nad nama. Anđeli nam u svakoj prilici pomažu ,čine nam bezbrojne usluge te nas čuvaju od opasnosti i zla svake vrste jer nas je Bog dao njima na brigu.

Uz anđele čuvare se osjećamo i jesmo sigurni. Potrebno se je svaki dan moliti svome anđelu čuvaru i to osobito u konkretnim poteškoćama, problemima, neizvjesnostima, planovima, pothvatima… U Katoličkoj Crkvi 2. listopada slavi se spomendan svetih anđela čuvara. Uveo ga je papa Pavao V. 1608. godine, a blagdan je proširen na sve zemlje pod habsburškom vlasću na molbu Leopolda I. Sjetite se svaki dan svoga anđela čuvara , zamolite ga za pomoć i zaštitu tijekom dana ,a na kraju dana zahvalite mu .

Mila Marić, 8.b VI. osnovna škola Varaždin

Izvor: https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Tko-su-an%C4%91eli-cuvari.aspx https://book.hr/sveti-andeli-cuvari-uz-njih-smo-sigurni-pocnimo-ih-shvacati-ozbiljno/

Izvor fotografije:https://book.hr/sveti-andeli-cuvari-uz-njih-smo-sigurni-pocnimo-ih-shvacatiozbiljno/

Izvor fotografije: https://zakladasvetamaravillasodisusa.hr/pakt-uzajamne-ljubavi-s-andelom/


VI. osnovna škola Varaždin