2023-10-04 21:55:00

Međunarodni dan zaštite životinja

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja koji se obilježava svake godine 4. listopada učenici 1. razreda upoznali su se s temom odnosa prema životinjama.

Međunarodni dan je prvi  puta obilježen 4. listopada 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta.

Tijekom godina je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje.

To je dan posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Udruge za zaštitu životinja u svijetu obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, za što je krivac ponajprije čovjek.

Obrazovanjem i javnim aktivnostima boraca za zaštitu životinja nastoji se stvoriti nova kultura poštovanja i senzibilnosti, koju gaji sve više ljudi u skladu sa svojim mogućnostima, čime bi ovaj svijet postao pravedniji za sve koji u njemu žive.

Poštovanje i senzibilnost prema životinjama pokazali su učenici naše škole prikupljanjem mačje hrane za udrugu Dobra šapa iz Varaždinskih Toplica.

Fotogalerija


VI. osnovna škola Varaždin