2023-10-11 20:35:36

Dječji tjedan u VI. osnovnoj školi Varaždin

Od 2. do 6. listopada u VI. osnovnoj školi odvijale su se bogate i raznolike aktivnosti kojima se obilježio Dječji tjedan.

Učenici razredne nastave kreativnim su tehnikama na satu Likovne kulture prikazali što za njih znače dječja prava. Svoje omiljene aktivnosti prenijeli su na papir živim i veselim bojama stvarajući slike koje sada krase pano na ulazu u školu.

Učenici predmetne nastave na Satu razrednika sudjelovali su u raznovrsnim radionicama povezanim s dječjim pravima. Nakon zajedničkog gledanja filma "Škola na kotačima", koji su snimili učenici OŠ Marije Jurić Zagorke, uslijedio je razgovor o temama prikazanim u filmu. Zatim su se, radom u skupinama, upoznali s ulogom pravobraniteljice za djecu, a istražili su i relevantne članke Kaznenog zakona i Zakona o odgoju i obrazovanju koji se odnose na postupanje s djecom. U medijima su potražili primjere kršenja dječjih prava te razmjenjivali ideje o tome kako se takve situacije mogu izbjeći te kako se i sami mogu aktivno uključiti u stvaranje pozitivnih promjena.

U skladu s odlukom Koordinacijskoga odbora Programa "Grad Varaždin prijatelj djece“ da se 2023. godina posveti pretilosti djece, razrednici su ovu priliku iskoristili da na Satu razrednika porazgovaraju s učenicima o važnosti aktivnog načina života te pravilne prehrane i o njihovu utjecaju na mentalno zdravlje.

U utorak, 3. listopada učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Tomica Kanoti pripremio je za učenike na školskome trgu poligon na kojemu su se tijekom velikih odmora razgibavali, a ujedno i dobro zabavili uz motivirajuće ritmove moderne glazbe.

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

 

U srijedu smo ugostili trenera dječjega fitnessa koji je učenicima četvrtih razreda demonstrirao kako svakodnevno mogu ostati aktivni te ih naučio vježbama koje ne zahtijevaju puno vremena, a znatno doprinose poboljšanju njihove tjelesne forme i zdravlja. Aktivno je bilo i u četvrtak kada su polaznici produženog boravka dobili priliku sudjelovati u košarkaškim vježbama s trenerima i igračima iz košarkaških klubova te se više informirati o radu i učlanjenju u klubove.

Tijekom cijelog tjedna učenici su na pločniku ispred ulaznih vrata škole kredom ispisivali poticajne poruke prenoseći svoje pozitivne misli vršnjacima. Svojim su ih porukama i crtežima podsjetili i na njihova prava, poručili im da se nasmiju i u najtežim trenutcima te da uvijek ostanu optimistični.

U školskoj knjižnici učenici su upoznali slikovnice o emocijama i proučavali kako žive njihovi vršnjaci diljem svijeta razvijajući time svoje razumijevanje i empatiju.

Dječji tjedan u našoj je školi prošao dinamično i ispunjeno, a fotografije u nastavku pomoći će vam da još bolje doživite ovaj poseban tjedan.


VI. osnovna škola Varaždin