preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3025682
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završen projekt Zdravi tjedan
Autor: Ivana Zidar, 8. 3. 2023.

U VI. osnovnoj školi Varaždin, u razdoblju od 27. veljače do 2. ožujka, proveo se hvalevrijedan projekt pod nazivom Zdravi tjedan. Cilj je projekta poticanje učenika na samostalnu pripremu zdravih obroka, obavljanje kućanskih poslova te redovitu tjelovježbu. 


Ovogodišnja je tema bila Riba, fino i zdravo!, a u projekt su bili uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Cijeloga tjedna u školi su se provodile različite aktivnosti s naglaskom na važnost pravilne, uravnotežene i zdrave prehrane. Učenici su tako imali priliku naučiti više o važnosti konzumiranja ribe te samostalno pripremati zdrave obroke.

Učenici razredne nastave, u sklopu aktivnosti Mali kuhar za 6, pripremali su zdravu pizzu. Neki su se učenici okušali u kućanskim poslovima pa su, u sklopu aktivnosti Šegrt za 6, sudjelovali u natjecanju u kojem su pokazali koliko su vješti u pranju suđa i brisanju stolova, šivanju zakrpi i gumba, zabijanju čavala te metenju. Svi učenici razredne nastave, za vrijeme trajanja projekta, užinali su u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima, njegujući tako zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja.

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u natjecanjima Kuhar za 6 i Majstor za 6, a svaki  je razred predstavljalo šestero učenika. Mladi kuhari su spremali zdravi riblji meni, dok su se majstori natjecali u kućanskim poslovima. Na kraju tjedna proglašeni su najbolji kuhari i majstori. Stručni žiri nije imao nimalo lak zadatak jer su svi učenici s velikom zainteresiranošću i motivacijom pristupili ovim aktivnostima. Školski psiholog, kao jedan od članova žirija, istaknuo je da se prilikom bodovanja ocjenjivao izgled i okus jela te da su među učenicima bile vrlo male razlike jer su sva jela bila veoma ukusna. Uz to je pohvalio njihov trud i odličnu snalažljivost u novim ulogama.

Razgovarali smo s učenicima petih razreda koji su nam rekli da i kod kuće obavljaju kućanske poslove, pa im nije bilo teško sudjelovati u tim aktivnostima, a neki učenici su se prvi put okušali u šivanju. Objasnili su i postupak kuhanja zdravoga ribljeg obroka, a svi ističu da su se zabavili te pritom i naučili nešto novo.

Učenici osmih razreda već dugi niz godina sudjeluju u projektu, postali su iskusni kuhari koji ne kriju da su se nadali pobjedi jer i kod kuće pripremaju različita jela. Sudjelovanje u ovom projektu potiče ih da razmišljaju o važnosti korištenja zdravih i raznovrsnih namirnica.

Ovaj projekt započeo je još 2013. godine, a zadovoljstvo učenika pokazuje njegovu važnost i vrijednost. Zdrava prehrana može pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema, stoga je nužno da učenici osnovne škole steknu znanja o pravilnoj prehrani i nauče pripremati zdrave obroke.

Čestitamo svim učenicima i sudionicima ovog projekta!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju