preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3026048
Povijest škole
U subotu, 2. rujna 1967. godine, okupilo se pred novoizgrađenom školom oko 2000 građana Varaždina. Lijep, topao, sunčani, jesenski dan omogućio je da se svečanost održi pred zgradom škole. Bilo je to svečano otvorenje nove Osnovne škole „8. maj.“ Redovna nastava započela je 4. rujna i normalno se odvijala bez prekida tijekom čitave školske godine. Školu je polazilo 831 učenika koji su bili raspoređeni u 24 odjeljenja od 1. do 8. razreda. Na školi je radilo 35 ljudi, a od tog broja 28 nastavnika – 1 profesor, 18 nastavnika i 9 učitelja. Prvi ravnatelj škole bio je Franjo Ljubić. 
 
 
Školske godine 1970./71. otvorena je audiovizualna učionica sa suvremenim nastavnim pomagalima. Redovno su se u nastavi koristile TV emisije, prikazano je dosta nastavnih filmova i dijafilmova, izvođene praktične vježbe, pokusi i demonstracije. 
Školske godine 1971./72. uvodi se cjelodnevni boravak kao novu djelatnost pa time ostvaruje cjelokupnu i sveobuhvatnu aktivnost osnovne škole što predviđa Programatska struktura za osnovne škole. Zbog mogućnosti za uvođenje cjelodnevnog boravka, tj., zbog oslobađanja školskog prostora, uvodi se kabinetska nastava, što ujedno doprinosi i većoj efikasnosti u radu. 
Tijekom školske godine 1975./1976. nastava se odvijala u dvije smjene. Svako odjeljenje ima svoga razrednika koji se brine o životu i radu odjeljenja. Analizirajući rad razrednih zajednica, zaključeno je da su učenici u većini slučajeva osposobljeni za vođenje razrednih zajednica. Učenici uz pomoć razrednih samostalno raspravljaju o problemima na koje nailaze i zajednički pronalaze rješenja. 
Školske godine 1977./78. za postignute rezultate i zalaganja u radu, Škola prima Osmomajsku nagradu od Skupštine općine Varaždin u obliku diplome. Za uspješan rad škole od njezinog postojanja do tada ima velike zasluge njen prvi direktor Franjo Ljubić koji je 22.6.1978. tragično preminuo. 
Školske godine 1983./1984. došlo je do osjetnog povećanja broja učenika na školi, pogotovo u razrednoj nastavi. Škola je bila prisiljena zatražiti promjenu Odluke o mreži, jer Škola nije mogla primiti svu djecu upisanu u 1. razred zbog prostornih mogućnosti. Jedno kompletno odjeljenje prešlo na O.Š. „Ratimir Herceg“ Varaždin. Te školske godine rekonstruirane su elektroinstalacije u školskoj zgradi zbog dotrajalosti. 
Školska godina 1984./85. specifična je po napuštanju primjene petodnevnog nastavnog tjedna sa slobodnom subotom za sve razrede u školi i primjenjuje dva organizirana modela, A i B model. Isti modeli organizacijskog rada odvijali su se i sljedeće, 1985./86. godine. 
Od školske godine 1990./91. dolazi do promjena u pravnom i organizacijskom pogledu; promjene su vršene na temelju Uputa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Hrvatske – donešene su Upute o oslovljavanju, Upute o ocjenjivanju i izdavanju dokumenata na kraju školske godine, Upute o obilježavanju 29. i 30. studenoga. Ponovno se uvodi vjeronauk u škole. 
Školske godine 1991./92. dolazi do većih promjena u strukturi učiteljskog kadra i ostalih djelatnika Škole. 19. kolovoza razriješen je dužnosti v.d. ravnatelj Stjepan Kocman. Za novu ravnateljicu imenovana je Ivanka Kunić, prof. hrvatskog jezika i pedagogije. 1.5.1996. ravnateljica postaje Nada Pitner-Ciglar, profesorica proizvodno-tehničkog obrazovanja.
U srpnju 2000. započeli su radovi izgradnje školske blagovaonice. Školska blagovaonica svečano je otvorena 17. svibnja 2001. Tada je Školu polazilo 810 učenika. Školu je iste godine posjetio ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar koji je pohvalio uspješno provođenje pilot programa učenika s posebnim potrebama. Suradnja Škole s roditeljima učenika posebno je došla do izražaja u humanitarnim akcijama Crvenog križa, Karitasa i Udruge žena Varaždin. 
Školske godine 2001./02. zbog pomanjkanja prostora produženi boravak učenika nije organiziran. 
17.1.2006. doc.dr.sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa, posjetio je VI. osnovnu školu Varaždin. Nazočio je predstavljanju projekta cjelodnevne nastave te uvođenju jednosmjenske nastave u Varaždinu, kao prvom u Hrvatskoj. 
U školskoj godini 2014./15. VI. osnovnu školu Varaždin pohađa 770 učenika raspoređenih u 33 razredna odjela. U školi radi 16 učitelja razredne nastave i 35 učitelj predmetne nastave.

 
preskoči na navigaciju