preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3017002
Knjižnica

 

Popis školske lektire

Dame u povijesnim haljinama u školskoj knjižnici oživjele priče varaždinskih velikanki
Nataša Narančić / datum: 27. 5. 2024. 21:46

Knjižnicu VI. osnovne škole Varaždin 27. svibnja posjetile su dvije dame koje su privukle pažnju cijele škole već samom svojom pojavom. Te dame nisu bile obične posjetiteljice; one su bile predstavnice novoosnovane udruge Dame u povijesnim haljinama koja je donedavno djelovala kao sekcija udruge Varaždinska građanska garda. Jedna od njih, predsjednica udruge Vesna Loparić, za posjet našoj školi odabrala je upravo svoje povijesno ruho. Ovaj je događaj dio projekta „Mali (i) velikani“, a aktivnost je osmišljena u suradnji s učiteljicom Hrvatskoga jezika Martinom Špičko kako bi potaknula učenike na istraživanje i razumijevanje varaždinske povijesti.


[OPŠIRNIJE]Učenice 3. razreda pokrenule novi trend: svjetleće narukvice
Nataša Narančić / datum: 22. 5. 2024. 13:33

Učenice 3. razreda često svoje slobodno vrijeme odvajaju za inspirativne aktivnosti u školskoj knjižnici u kojima kombiniraju znanost, tehnologiju i umjetnost. Uz pomoć knjižničarke imale su priliku naučiti osnove nosive elektronike izradom svjetlećih narukvica u aktivnosti „Tesline krijesnice“.


[OPŠIRNIJE]Intervju s ilustratorom Mihaelom Bađunom
Ivana Zidar / datum: 15. 5. 2024. 10:13

Uz trud i rad snovi se uvijek ostvaruju!

Nakon što je u travnju u našoj školi posthumno predstavljen roman Cvikeri i cinkeri knjižničara Miroslava Cmuka, učenice polaznice novinarske skupine razgovarale su s Mihaelom Bađunom, ilustratorom romana te učiteljem likovne kulture u Osnovnoj školi Petrijanec. Mihael se u razgovoru osvrnuo na svoje ilustracije, crtačke početke, ali i podijelio s nama nešto više o suradnji s knjižničarom Cmukom.


[OPŠIRNIJE]Forumaši VI. osnovne škole na susretu dječjih foruma
Nataša Narančić / datum: 13. 5. 2024. 08:51

Učenice članice Dječjeg foruma VI. osnovne škole Varaždin u ponedjeljak 6. svibnja 2024. sudjelovale su u susretu dječjih foruma varaždinskih osnovnih škola. Cilj je ovoga susreta bio obilježiti Dan planeta Zemlje na kreativan i edukativan način te potaknuti svijest o važnosti očuvanja okoliša i prirode.


[OPŠIRNIJE]Star Wars dan obilježen u školskoj knjižnici drugu godinu zaredom
Nataša Narančić / datum: 4. 5. 2024. 20:25

U knjižnici VI. osnovne škole Varaždin 3. svibnja, drugu godinu zaredom, obilježen je Dan Ratova Zvijezda. Taj popularni događaj za sve ljubitelje ove legendarne filmske sage poznat je pod nazivom May the Fourth, a tradicionalno se obilježava svake godine 4. svibnja. Međutim, s obzirom na to da je to ove godine bila subota, odlučili smo proslavu organizirati dan prije, u petak.


[OPŠIRNIJE]Posjet spisateljice Jasminke Tihi-Stepanić našoj knjižnici
Nataša Narančić / datum: 29. 4. 2024. 12:50

U sklopu obilježavanja Noći knjige 2024. VI. osnovna škola Varaždin u petak 26. travnja 2024. ugostila je višestruko nagrađivanu i jednu od najčitanijih hrvatskih spisateljica za djecu i mlade Jasminku Tihi-Stepanić.


[OPŠIRNIJE]150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić u našoj knjižnici: od razmjene straničnika do escape rooma
Nataša Narančić / datum: 29. 4. 2024. 11:47

Velikanka hrvatske književnosti Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 1874. godine pa su se i u našoj školi organizirale razne aktivnosti kako bi se dostojno proslavio njezin 150. rođendan. Jedna od najuzbudljivijih aktivnosti bila je organiziranje escape rooma namijenjenog učenicima četvrtih i šestih razreda.


[OPŠIRNIJE]Izložba naših učenica u gradskoj knjižnici
Nataša Narančić Maja Šarec Dvorski / datum: 29. 4. 2024. 11:13

Književnost i slikarsko umijeće stopili su se u jedinstvenoj izložbi radova naših učenica u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ Varaždin. Njome se nastavila izvrsna suradnja između školske i gradske knjižnice, a prostore Odjela za djecu sada krasi ukupno 11 radova učenica i 2 rada učiteljica naše škole.


[OPŠIRNIJE]Književni susret s Krunoslavom Mikulanom u Gradskoj knjižnici Varaždin
Ivana Zidar / datum: 29. 4. 2024. 11:03

Učenici 4. c i učenice osmih razreda, u pratnji učiteljica Ružice Trogrlić i Ivane Zidar, 22. travnja 2024. obilježili su Noć knjige odlaskom na književni susret s piscem Krunoslavom Mikulanom u gradsku knjižnicu Metel Ožegović – Odjel za djecu. 


[OPŠIRNIJE]Priče iz svemira za darovite učenike
Nataša Narančić / datum: 29. 4. 2024. 10:21

Učenici razredne i predmetne nastave u sklopu projekta Mali (i) velikani posjetili su Elektrostrojarsku školu Varaždin gdje su za njih u suradnji s Kreativnim studijem Logos održani predavanje i radionica „Priče iz svemira“ koje je vodila prof. Milica Žabčić. Ova je aktivnost imala za cilj potaknuti dječju znatiželju i interes za svemir te nadograditi njihovo postojeće znanje.


[OPŠIRNIJE]Roman Cvikeri i Cinkeri predstavljen u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“
Nataša Narančić / datum: 19. 4. 2024. 15:16

Na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin 16. travnja 2024. predstavljen je posmrtno objavljen roman Cvikeri i Cinkeri Miroslava Cmuka, dugogodišnjeg knjižničara u VI. osnovnoj školi Varaždin te autora brojnih slikovnica, eseja i tekstova na portalima za književnost, glazbu i film. U prostoru knjižnice ispunjenom do posljednjeg mjesta roman je predstavio ilustrator Mihael Bađun, učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Petrijanec i strip-autor koji je s Miroslavom često i rado surađivao. S njim je razgovarala i promociju moderirala knjižničarka VI. osnovne škole Varaždin Nataša Narančić.


[OPŠIRNIJE]U VI. osnovnoj školi Varaždin održana promocija romana Cvikeri i cinkeri Miroslava Cmuka
Nataša Narančić / datum: 15. 4. 2024. 21:30

U četvrtak 11. travnja 2024. godine u prepunoj knjižnici VI. osnovne škole Varaždin predstavljen je posthumno objavljen dječji roman Cvikeri i cinkeri Miroslava Cmuka. Roman je predstavio ilustrator Mihael Bađun, učitelj likovne kulture u OŠ Petrijanec, strip-autor, ali i dugogodišnji suradnik pokojnoga Miroslava koji je ranije ilustrirao naslovnice njegovih zbirki eseja Zvučna čitanka i Zvučna čitanka 2, naslovnicu romana Zagorland te slikovnicu Zmaj u krošnji kruške.


[OPŠIRNIJE]Promocija dječjega romana Cvikeri i Cinkeri u školskoj knjižnici
Nataša Narančić / datum: 8. 4. 2024. 14:05

U četvrtak 11. travnja 2024. u školskoj će se knjižnici održati promocija posthumno objavljenoga dječjega romana Cvikeri i cinkeri našega dragog kolege i prijatelja Miroslava Cmuka.


[OPŠIRNIJE]Posjet prvim razredima povodom Svjetskog dana pripovijedanja
Nataša Narančić / datum: 2. 4. 2024. 11:57

Svjetski dan pripovijedanja obilježava se 20. ožujka i tada ljudi diljem svijeta uživaju u čitanju i slušanju priča. Tim povodom učenice trećega razreda, među kojima je i varaždinska najčitateljica Maša Šekez, odlučile su s knjižničarkom posjetiti učenike prvoga razreda i pročitati im slikovnicu.


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti za učenike tijekom proljetnih školskih praznika
Ema Štrocinger / datum: 22. 3. 2024. 13:59

U nastavku možete pročitati obavijest Gradske knjižnice o aktivnostima za učenike nižih razreda koje će se provoditi tokom nadolazećih praznika.


[OPŠIRNIJE]Za promociju romana Cvikeri i cinkeri Miroslava Cmuka načelnik općine Maruševec donirao školi pet primjeraka
Nataša Narančić / datum: 14. 3. 2024. 15:15

Iako će Školski dan stripa ove godine učenici provesti na proljetnim praznicima, aktivnosti u spomen na Miroslava Cmuka nastavit će se u tjednu povratka učenika u školu.

 


[OPŠIRNIJE]Učenici 2. b razreda obilježili Dan žena u školskoj knjižnici
Nataša Narančić / datum: 11. 3. 2024. 15:11

Na Međunarodni dan žena učenici 2. b razreda sat Hrvatskoga jezika proveli su u školskoj knjižnici. S knjižničarkom su najprije porazgovarali o povijesti i značaju toga dana, a zatim su spomenuli  osobe kojima su prvima čestitale taj dan - svoje majke, sestre, bake, učiteljice i ostale drage, bliske osobe.


[OPŠIRNIJE]Paint & kids champagne - likovno-književna radionica za darovite učenike
Nataša Narančić Maja Šarec Dvorski / datum: 4. 3. 2024. 10:06

U školskoj knjižnici VI. osnovne školi Varaždin tijekom zimskoga odmora za učenike, od 19. do 21. veljače, održana je zanimljiva i kreativna likovno-književna radionica za darovite učenike Paint & kids champagne u kojoj je sudjelovalo jedanaest učenica od šestog do osmog razreda.


[OPŠIRNIJE]Učenice 7. i 8. razreda predstavljale školu na županijskom natjecanju Čitanjem do zvijezda
Nataša Narančić / datum: 1. 3. 2024. 20:20

Učenice VI. osnovne škole Varaždin Mila Šekez (7. b), Eva Vrček (8. d) i Tara Šipek (8. d) pokazale su svoje čitalačke vještine na županijskom natjecanju Čitanjem do zvijezda održanom 29. veljače 2024. u Osnovnoj školi Trnovec koja je već tradicionalno domaćin ovoga natjecanja.


[OPŠIRNIJE]Učenica Mina Zadravec nagrađena na BookTube kanalu Mjeseca hrvatske knjige
Nataša Narančić / datum: 11. 2. 2024. 22:04

Mina Zadravec, učenica 5. a razreda VI. osnovne škole Varaždin, nagrađena je za svoj videozapis u kojem je predstavila slikovnicu o slavnoj meksičkoj slikarici Fridi Kahlo.


[OPŠIRNIJE]Mali (i) velikani: upoznajemo Ivanu Brlić-Mažuranić
Ivana Canjuga / datum: 1. 2. 2024. 17:43

Kreativna i istraživačka 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. 


[OPŠIRNIJE]Školska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda
Nataša Narančić / datum: 22. 1. 2024. 18:37

U ovogodišnjoj sezoni kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda, nacionalnog projekta za poticanje čitanja, s temom Čitam, mislim, razgovaram… među naslovima za osnovne škole našli su se romani: Moja baka je zmaj Melite Rundek, Trči… Ne čekaj me! Bojane Meandžije i Zeleni pas Nade Mihelčić. Na školskoj razini iz naše su škole sudjelovale su tri učenice: Tara Šipek (8. d), Eva Vrček (8. d) i Mila Šekez (7. b).


[OPŠIRNIJE]Čitateljski klub na istraživačkom zadatku u gradskoj knjižnici
Nataša Narančić / datum: 22. 1. 2024. 16:45

Jedna od aktivnosti u projektu Mali (i) velikani, u kojem će učenici pobliže upoznati znamenite osobe iz Hrvatske i svijeta, izrada je kviz kartica, odnosno kartaške društvene igre sa zanimljivostima o poznatim osobama. 

No, da bi kviz kartice izradili, o svim je tim osobama potrebno napraviti detaljno istraživanje i zabilježiti mnogobrojne informacije. Upravo su se s tim ciljem u srijedu 17. siječnja članice Čitateljskog kluba predmetne nastave, sedam učenica 5. i 6. razreda, u pratnji knjižničarke zaputile u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Metel Ožegović Varaždin. 


[OPŠIRNIJE]Projekt Mali (i) velikani financiran na natječaju MZO-a
Nataša Narančić / datum: 29. 12. 2023. 23:07

Prema Odluci o financiranju projekata prijavljenih na Javni poziv za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024., koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, financiran je i budući projekt VI. osnovne škole Varaždin Mali (i) velikani.


[OPŠIRNIJE]Kviz Božićni znalci
Nataša Narančić / datum: 29. 12. 2023. 22:25

Uz mnoge predblagdanske aktivnosti u VI. osnovnoj školi Varaždin ove se godine po prvi put održala i jedna nova. Riječ je o kvizu Božićni znalci na kojem su učenici razredne i predmetne nastave imali priliku sudjelovati 22. prosinca u maloj dvorani.


[OPŠIRNIJE]Novinarska skupina snimila reportažu o školskoj knjižnici
Ivana Zidar / datum: 6. 12. 2023. 11:42

Učenice polaznice Novinarske skupine tijekom studenog marljivo su s učiteljicom Ivanom Zidar istraživale jednu novinarsku vrstu – reportažu. 


[OPŠIRNIJE]Maša Šekez najčitateljica Gradske knjižnice „Metel Ožegović“
Nataša Narančić Ivana Zidar / datum: 20. 11. 2023. 09:10

I drugu godinu zaredom VI. osnovna škola Varaždin ima najčitateljicu. Ove je godine ta titula pripala učenici 3. d razreda Maši Šekez. U kategoriji učenika nižih razreda Maša je pročitala najviše knjiga u gradu, i to čak njih 99.


[OPŠIRNIJE]Kreativni učenici izrađivali straničnike na satu Likovne kulture
Nataša Narančić / datum: 13. 11. 2023. 17:32

Odabrati samo jednu knjigu koja te se posebno dojmila i koja ti se urezala u pamćenje nije uopće jednostavno. Upravo su taj zadatak dobili učenici 8. c, 7. b, 7. d i 5. c razreda te su povodom Dana hrvatskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige pokazali svoju kreativnost izradom straničnika s motivima svojih najdražih knjiga.


[OPŠIRNIJE]Književnost bez granica!
Ivana Canjuga / datum: 9. 11. 2023. 08:57

Cilj je ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige ukazati na važnost prevoditelja. Cilj je i podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani te zahvaljujući kojemu i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku.


[OPŠIRNIJE]Prevoditeljski izazov povodom Mjeseca hrvatske knjige
Nataša Narančić / datum: 6. 11. 2023. 15:06

Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 1995. godine od 15. listopada do 15. studenog u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Osim središnjih programa koji se održavaju u cijeloj zemlji, svaka ustanova ima mogućnost osmisliti i organizirati vlastite programe koji će za cilj imati poticanje čitanja.

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige, sa sloganom Nek' ti riječ ne bude strana(c), posvećeno je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju pa je tako i za naše učenike organizirana aktivnost koja će im osvijestiti da su i prevoditelji također književnici te da njihov posao nije nimalo lak.


[OPŠIRNIJE]Mediji o projektu Zaigraj (inter)aktivno!
Nataša Narančić / datum: 29. 8. 2023. 17:14

CARNET-ov portal škole.hr prenio je članak o projektu Zaigraj (inter)aktivno!

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju