preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3016951
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tjedan školskog doručka
Autor: Katarina Papoči, 2. 11. 2023.

Naša škola i ove je godine bila uključena u obilježavanje Tjedna školskog doručka kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatog  doručka za svako školsko dijete. Ovogodišnja proslava nacionalnog Tjedna školskog doručka obilježavala se od 16. do 20. listopada 2023. s istraživačko-edukativnom temom „Zagonetni jelovnik“. U Tjednu školskog doručka sudjelovali su svi učenici i djelatnici Šeste osnovne škole.


Provedeno je nekoliko aktivnosti na Satovima razrednika. Učenici razredne nastave proučili su dobivenu brošuru te razgovarali o hrani koju poznaju, zašto je ona važna, koja bi se hrana trebala naći na našim jelovnicima, zašto je važno doručkovati, kako bi ujutro trebao izgledati naš tanjur i sl. te su nakon toga zajedno radili voćnu salatu (za koju je voće osigurala škola) i s guštom ju degustirali. Fotografije vrijednih učenika možete vidjeti u prilogu.

Učenicima predmetne nastave prvi dio zadatka bio je isti, a za drugi dio su se podijelili u grupe, dobili su jelovnik sa zagonetnim nazivima školskih obroka za svaki dan u tjednu te su trebali osmisliti svoje ideje i dati prijedloge koji bi se to školski doručak mogao kriti iza naziva: proteini na kruhu, školska pita, šareni tanjur, Popajev doručak i zapečeno iznenađenje. Moguće da su upali u zamku pa prvo predlagali omiljene namirnice, no ubrzo su našli alternativu pa su, kao 7. d, krumpiru našli zamjenu u batatu, čipsu od krumpira u čipsu od jabuke, umjesto pizze od bijelog brašna predložili integralnu pizzu, a umjesto klasičnih palačinki one zdravije od nekoliko vrsta integralnog brašna.

Po njihovim zamislima proteine na kruhu možemo jesti u obliku jaja, sirnog namaza na kruhu, namaza od tune, sendviča sa šunkom, sirom, mrkvom i zeljem, jetrene paštete ili pak avokada i jaja na kruhu sa sjemenkama. Školska pita mogla bi biti meksička (piletina i povrće), od bundeve, jabuke ili pak s mesom. U šarenom tanjuru moglo bi se naći fino varivo s povrćem, šarena tjestenina s tunom ili bijelim umakom, rižoto s povrćem, grčka salata, salata s rikulom, rajčicama, piletinom, paprikom i kuhanim jajima, povrtna juha ili njoki s piletinom i umakom od brokule. Ako jedemo burek sa špinatom, špinat, piletinu i pire, kajganu sa špinatom, rižu s povrćem, prokulice i bijelo meso u umaku od špinata, tjesteninu s pestom, njoke od špinata, krem juhu od brokule ili zelene špagete s umakom od špinata, bit ćemo snažni kao Popaj, a iza povrtnih lazanja, lazanja sa sirom i piletinom, tijestom od špinata, mesom i tikvicama, zatim pečene piletine s mlincima, zapečenih tortilja s piletinom i povrćem, zdravih muffina, štrukla sa sirom, jabukom ili sirom i tikvicom krije se zapečeno iznenađenje.

Učenici 8. d razreda odabrali su zapečeno iznenađenje i kod kuće ispekli zdrave slastice koje su donijeli u školu i počastili se na Satu razrednika. Bilo je tu muffina od cjelovitog brašna, suhog voća i čokolade, kolača od crnog brašna i borovnica te raznih peciva od miješanog brašna, čokolade i voćnog pekmeza; dok su učenici 5. d razreda kod kuće pripremili jedan zdravi doručak, fotografirali ga i od fotografija izradili e-knjižicu čiju poveznicu prilažem: https://padlet.com/elizabetaborovec/moj-zdravi-doru-ak-5-d-2023-2024-6dyh424hz04s2j3.

Poseban Sat razrednika imali su učenici 6. d razreda kojima je na sat došao gospodin Dean Šalomon, nutricionist Opće bolnice Varaždin te im održao zanimljivo predavanje o zdravoj prehrani i govorio o opasnosti od pretilosti.

Vrijedne školske kuharice također su dobile zagonetni jelovnik i cijeli tjedan pripremale su zdrave obroke za sve učenike. Neka od jela na jelovniku bila su: mliječni namaz na kruhu, zelena tjestenina u bijelom umaku s piletinom, štrukli s jabukama i sl. Moguće da će se na budućim školskim jelovnicima naći i neki prijedlozi naših učenika.

Učenici su naučili koje su namirnice nutritivno bogate za pripremu zdravih obroka te su kao takve alternativa hrani koju preferiramo konzumirati, a koja dugoročno negativno utječe na naše zdravlje. Smišljali su recepte i pripremali ukusnu i zdravu hranu pri čemu su se uz učenje i zabavili.

Sve fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

Katarina Papoči





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju