preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3025682
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Čitateljski klub na istraživačkom zadatku u gradskoj knjižnici
Autor: Nataša Narančić, 22. 1. 2024.

Jedna od aktivnosti u projektu Mali (i) velikani, u kojem će učenici pobliže upoznati znamenite osobe iz Hrvatske i svijeta, izrada je kviz kartica, odnosno kartaške društvene igre sa zanimljivostima o poznatim osobama. 

No, da bi kviz kartice izradili, o svim je tim osobama potrebno napraviti detaljno istraživanje i zabilježiti mnogobrojne informacije. Upravo su se s tim ciljem u srijedu 17. siječnja članice Čitateljskog kluba predmetne nastave, sedam učenica 5. i 6. razreda, u pratnji knjižničarke zaputile u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Metel Ožegović Varaždin. 


Ljubazne knjižničarke rado su ih ugostile i pokazale im bogatstvo biografija  i autobiografija poznatih osoba koje mogu čitati i posuditi na Odjelu za djecu. Nakon što su utvrdile razlike između biografije i autobiografije, vrijedne su učenice započele svoje istraživanje i pritom naišle na mnoštvo zanimljivosti o osobama koje su im bile poznate od ranije.

Kako su nastale Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić?

Koliko je ulica u Hrvatskoj nazvano po Nikoli Tesli?

Tko je autorica prvog hrvatskog krimića?

To su samo neka od pitanja na koja su dobile odgovor tijekom svojeg istraživačkoga rada.

Susrele su se također i s nekim novim ličnostima s čijim će se imenima sresti tek u kasnijem obrazovanju.

Upoznale su tako Augusta Šenou i naučile da je njegov značaj za hrvatsku književnost bio toliko velik da je jedno cijelo književnopovijesno razdoblje nazvano prema njemu. Dirnula ih je životna priča književnika Đure Sudete koji je vrijedno stvarao i u razdoblju najteže bolesti i naučila da se treba boriti za svoje snove. No, ni znanstveno područje nije ostalo zanemareno. Osim što su produbile svoje znanje o Nikoli Tesli, naučile su ponešto i o Ruđeru Boškoviću i Lavoslavu Ružički, prvom hrvatskom dobitniku Nobelove nagrade. Čitalo se, naravno, i o sportu. Zaintrigirao ih je život Dražena Petrovića, a naučile su i zašto Janicu Kostelić zovu jednom od najboljih skijašica svih vremena.

Osim što su izašle van bogatije za puno informacija, učenice su se tijekom ovoga posjeta gradskoj knjižnici lijepo družile i shvatile da su knjige jedini izvor informacija kojemu možemo vjerovati u potpunosti, za razliku od interneta gdje je puno lakše naići na netočne podatke. A kako svaki uspješno odrađen zadatak treba biti nagrađen, s knjižničarkom su se nakon toga podružile uz vruću čokoladu.

Zahvaljujemo Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović Varaždin na gostoprimstvu i ustupljenom prostoru

.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju