preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982271
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Paint & kids champagne - likovno-književna radionica za darovite učenike

U školskoj knjižnici VI. osnovne školi Varaždin tijekom zimskoga odmora za učenike, od 19. do 21. veljače, održana je zanimljiva i kreativna likovno-književna radionica za darovite učenike Paint & kids champagne u kojoj je sudjelovalo jedanaest učenica od šestog do osmog razreda.


Radionicu su vodile učiteljica likovne kulture Maja Šarec Dvorski koja je bila zadužena za vođenje učenika u stvaranju njihovih kreativnih uradaka i stručna suradnica knjižničarka Nataša Narančić koja je učenicima održala uvodno predavanje i uputila ih u temu.

Radionica je osmišljena po uzoru na popularne paint & wine radionice na kojima se uz čašu vina i opuštenu atmosferu slikaju različiti likovni motivi. Naravno, umjesto vina, učenicima je ponuđeno bezalkoholno piće koje je podsjećalo na šampanjac, počastili su se grickalicama i puštali glazbu koja je ih motivirala na rad i kreativnost.

POZNATE OSOBE IZ HRVATSKE IZ SVIJETA

Radionica je bila jedna od projektnih aktivnosti u sklopu projekta Mali (i) velikani koji je odobrilo i financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem podrške radu s darovitim učenicima. Upravo su zbog toga glavna tema bile poznate osobe iz Hrvatske i svijeta koje su ostavile trag svojim djelovanjem u raznim područjima: likovnoj umjetnosti, književnosti, znanosti, sportu, glazbi, filmu i modi i koje su na razne načine utjecale na svijet kakav danas poznajemo. Neke od tih osoba su: Ivana Brlić-Mažuranić, Nikola Tesla, Marija Jurić Zagorka, Dražen Petrović, Rosalind Franklin, Marie Curie, Salvador Dali, Frida Kahlo, Audrey Hepburn i Coco Chanel.

Cilj radionice bio je upoznati učenike s osobama koje su, poput njih, bile darovite u raznim područjima, pokazati im da su sva područja jednako vrijedna, da znanost ne funkcionira bez umjetnosti i obrnuto te potaknuti njihov likovni izričaj i maštu. Istražujući, doznali su zanimljive podatke i činjenice o osobama čiji im je rad zasigurno od prije poznat, ali možda nisu znali kako su izgledale ili kakva je bila njihova osobnost. Zatim su odabrali jednu o kojoj su željeli doznati više i koju će oslikati na platnu koristeći se podatcima i ilustracijama iz knjiga ili s interneta.

OD KNJIGE DO PLATNA

Prije nego što su učenici počeli slikati, knjižničarka im je održala uvodno predavanje kojim im je predstavila projekt i novitete u školskoj knjižnici: dječje enciklopedije i biografije osoba kojima će se baviti u nastavku radionice. Pročitala im je zanimljive priče i anegdote iz života tih osoba, upoznala ih je s njihovim djelima, izumima, otkrićima, nagradama i utjecajima te im napomenula da samostalnim istraživanjem mogu doznati još brojne zanimljive informacije. Knjige, također nabavljene od sredstava školi dodijeljenima za projekt, učenicima su cijelo vrijeme bile dostupne za istraživanje i posudbu.

Koju je životinju posebno volio Nikola Tesla? Izradom kojega je modnoga detalja Coco Chanel započela svoju karijeru? Koliko je autoportreta naslikala Frida Kahlo? Koje je sve tajne jezike osmislio J. R. R. Tolkien? Odgovore na ta i na brojna druga pitanja učenici su dobili dok su pretraživali različite izvore pokušavajući pronaći detalje kojima će obogatiti svoje portrete.

Uz pomoć i stručno vođenje učiteljice Maje Šarec Dvorski u nastavku radionice nastali su raznoliki portreti. Individualnim likovnim rukopisom učenici su tonskom modelacijom naslikali odabrane likovne motive. Centralnom kompozicijom istaknuli su važnost ličnosti odabranih profila, a pozadine su obogatili razigranim motivima kojima su predstavili osobnost i specifičnost odabranih lica. Tako su, naprimjer, portret Fride Kahlo ukrasili cvijećem, haljinu Ivane Brlić-Mažuranić brošem u obliku bicikla jer je bila jedna od prvih žena u Slavonskom Brodu koja ga je imala priliku voziti, a Salvador Dali na portretu je u društvu tigrastoga mačka.

ZAVRŠNA IZLOŽBA

Učenicima je pruženo iskustvo rada pravih umjetnika, baš kao u likovnom ateljeu, bili su im dostupni slikarski stalci, slikarska platna i akrilne boje. Na kraju aktivnosti bili su ponosni na svoje radove, a njihove voditeljice zadovoljne njihovom posvećenošću, zalaganjem i kreativnošću.

Radionica Paint & kids champagne jedan je od primjera kako se s darovitim učenicima može raditi na inovativan i zabavan način prilagođen njihovim interesima i potrebama. Tijekom radionice učenici su se  zabavili, opustili, družili, ali i razvili svoje likovne vještine, znanje i samopouzdanje.

Više fotografija možete pogledati u fotogaleriji.

Nataša Narančić, stručna suradnica knjižničarka

Maja Šarec Dvorski, učiteljica likovne kulture

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju