preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982271
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici VI. osnovne škole Varaždin izvrsni na ovogodišnjem RoboCup Junior natjecanju
Autor: Ivana Zidar, 28. 3. 2024.

RoboCup Junior je natjecanje koje okuplja mlade robotičare iz cijele Hrvatske, ali i goste iz Slovenije, Mađarske i Slovačke. Natjecatelji su sudjelovali u 13 kategorija, a okupilo se 180 učenika osnovnih i srednjih škola. 


Natjecanje se ove godine održalo u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu 23. i 24. ožujka. Sudjelovali su i učenici VI. osnovne škole Varaždin, a mogu se pohvaliti izvrsnim rezultatima. Učenice nižih razreda Tia Sudec (4. c) i Ena Ređep (4.d) osvojile su 1. i 3. mjesto, Lucija Poljan (4.d) 3. mjesto. Mentor učenica je Juraj Kolarić. 

Učenicama ovo nisu prvi zapaženi rezultati. Od 6. do 8. ožujka u Bratislavi se održavalo natjecanje RoboCup 2024 – Slovačko natjecanje za izradu i programiranje robota za osnovne i srednje škole koje organizira Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike. Tia Sudec i Ena Ređep osvojile su 4. mjesto od ukupno 22 ekipe koje su pristigle na natjecanje.

I učenici viših razreda ostvarili su sjajne rezultate: Dino Furjan (7.a) 1. i 2. mjesto, mentor Ivan Kolarić, Viktor Žmegač (7.a) 1. i 2. mjesto, mentor Ivan Kolarić, Bruno Maretić (8. c) 1. i 3. mjesto, mentor Ivan Kolarić, Petar Habek (7. a) 2. i 3. mjesto, mentor Ivan Kolarić, Gabrijel Kraljić (7. b) 2. mjesto, mentor Ivica Kolarić, Filip Smuđ (7.a) 2. mjesto, mentor Ivica Kolarić, Šimun Spevec (6. b) 3. mjesto u dvije kategorije, mentori Ivan Kolarić i Ivica Kolarić, Marin Rođak (8.c) 4. mjesto, mentor Ivan Kolarić. Ovim rezultatima učenici su se plasirali na europsko natjecanje koje će se održati u Hannoveru tijekom lipnja.

Rezultat je to marljivog rada u sklopu Centra Izvrsnosti za Robotiku te udruge „Robofreak“. Jedan od mentora, Ivan Kolarić, istaknuo je da su pripreme za nadolazeća natjecanja u području robotike trajale cijele godine, a entuzijastični timovi marljivo su radili na svojim projektima od rujna pa sve do samog početka natjecanja. Proces pripreme bio je jasno strukturiran: prva dva mjeseca su posvećena konstrukciji robota, dok su preostali mjeseci rezervirani za programiranje u Arduino C++ programskom jeziku. Timovi su koristili različite senzore i motore kako bi osigurali da njihovi roboti što bolje funkcioniraju u različitim okruženjima i situacijama koje ih čekaju na natjecanjima – objasnio je Kolarić. Dodaje i to da je Soccer natjecanje, jedno od najuzbudljivijih događanja u robotici, postavilo pred timove poseban izazov. Najveći problem nije bio u programiranju, već u mehaničkoj izdržljivosti robota. S obzirom na brojna sudaranja tijekom utakmica, bilo je ključno konstruirati robota koji je čvrst i otporan na oštećenja, uz istovremeno osmišljavanje efikasnog programa koji bi omogućio robotu da se što bolje snađe na terenu. S druge strane, u Rescue natjecanjima, precizno podešavanje robota bilo je od suštinskog značaja za uspješno praćenje linija, pronalaženje žrtava i praćenje zidova.

Učenica Tia rekla je da se robotikom bavi od jeseni, natjecala se u dvjema kategorijama u kojima je cilj bio sakupljati paketiće raznih boja i odnijeti ih na određeni dio mape. Učenici Bruno i Marin već se duži niz godina bave robotikom. Istaknuli su da se za natjecanje pripremaju od početka školske godine, a veseli ih plasman na europsko natjecanje za koje imaju brojne planove. Otkrivaju da je u tijeku dizajn nove ruke robota, rade na usavršavanju programa i nadaju se što boljem plasmanu.

Unatoč izazovima, više timova je postiglo izvanredne rezultate na državnom RoboCup Junior Croatia natjecanju, otvarajući put prema europskom natjecanju u Hannoveru te svjetskom natjecanju u Eindhovenu. Njihova predanost, talent i inovativnost nisu samo osigurali pobjede na natjecanjima, već su i oduševili svijet svojim dostignućima u području robotike – naglašava Kolarić.

Sve fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

Čestitke svima na sudjelovanju i odličnim rezultatima!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju