preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3020246
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tjedan školskog doručka u VI. osnovnoj školi Varaždin
Autor: Martina Špičko, 23. 10. 2022.

Varaždinska VI. osnovna škola i ove je godine uključena u obilježavanje Tjedna školskog doručka kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatog  doručka za svako školsko dijete. Ovogodišnja proslava nacionalnog Tjedna školskog doručka obilježavala se od 10. do 14. listopada 2022. pod sloganom „3,2,1... Kreni!“. U Tjednu školskog doručka sudjelovali su svi učenici i djelatnici VI. osnovne škole.


Vrijedne školske kuharice, u suradnji s učiteljima i prema smjernicama nutricionista, osmislile su poseban tematski jelovnik i cijeli tjedan pripremale su zdrave obroke za sve učenike. Neka od jela na jelovniku bila su:  pametna salata od ječma, povrća i tune, sportski sendvič, domaći štrukli od jabuka, sir s vrhnjem, lukom i kukuruznim kruhom, voćna salata „Iskoristi sve!“. Svaki dan u Tjednu školskog doručka organizirane su tematske radionice te predavanja za učenike.

U ponedjeljak je tema bila „Probudi svoj um!“,  a učenici su istraživali kako doručkom mogu osigurati bolju koncentraciju, pamćenje i dobro raspoloženje. Učenici 4. a razreda osmišljavali su recepte za doručak koji će najbolje nahraniti dječje mozgove i izrađivali su plakat.

U utorak su učenici u sklopu teme „Pokreni se!“ proučavali prehranu sportaša, a poseban je naglasak bio na onome što sportaši jedu za doručak i zašto biraju baš tu hranu. Školu je posjetila poznata varaždinska sportašica triatlonka Karla Čović. Učenicima 4. b razreda održala je vrlo zanimljivo predavanje i podijelila svoje iskustvo o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. U razgovoru joj se pridružio i učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Tomica Kanoti. Karla Čović objasnila je učenicima zašto trebaju jesti raznoliku hranu i izbalansirati svoje obroke. Učenici su saznali koja im hrana daje snagu i što je dobro jesti prije i nakon sportskih aktivnosti. Karla Čović pokazala je učenicima i svoj bicikl na kojemu svaki dan provodi četiri sata.

U srijedu su učenici u sklopu radionice „Prouči doručak!“ istraživali podrijetlo jednog tradicionalnog doručka. Budući da su taj dan na jelovniku bili štrukli s jabukama, učenici su istraživali sve o domaćim sortama jabuka i svim blagodatima ove zdrave namirnice. Učenici 4. c razreda napisali su članak o jabukama i recepte za štrukle od jabuka. Sami su pekli štrukle prema svojim receptima.

Zanimljivo je bilo i u četvrtak jer je tema tog dana bila „Pripremi doručak!“ pa su se učenici 4. d razreda okušali u kuhanju. Samostalno su u školskoj kuhinji ispekli svoj zdravi doručak – kukuruznu zlevku s vrhnjem. Za vrijeme boravka u školskoj kuhinji napravili su i intervju sa školskim kuharicama te saznali mnogo zanimljivosti o pripremi hrane.

U petak su učenici istraživali koja se hrana najviše baca u školi, a koja kod kuće te su smišljali kako najbolje iskoristiti ostatke hrane. Zadatak je bio da naprave plan kako smanjiti otpad od hrane te su osmaši izrađivali plakate kojima se potiče na promjene. Taj dan učiteljice razredne nastave iskoristile su svo voće koje se nije pojelo kroz tjedan te su sa svojim učenicima napravile ukusne i šarene voćne salate. Kuharice su od ostatka namirnica napravile ukusni sirni namaz od tune. Učenici su naučili da ostatke hrane mogu iskoristiti i da se od njih mogu napraviti ukusni obroci.

Učenici su cijeli tjedan jeli zdrava i ukusna jela, a mnogi su isprobali i neke nove namirnice koje do sada nisu koristili u svojoj prehrani. Naučili su kakav doručak hrani mozak, a koja hrana daje energiju i snagu kako bi mogli uživati u igri i sportu.  Istraživali su od kuda dolazi hrana na naš stol, smišljali recepte i pripremali ukusnu i zdravu hranu te raspravljali o najboljim načinima kako iskoristiti hranu i smanjiti količinu hrane koju bacamo.

Ostatak fotografija možete pogledati u fotogaleriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju