preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3026048
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Slavimo svetkovinu Svih svetih i Dušni dan
Autor: Sanja Malbašić, 31. 10. 2022.

Crkva na svetkovinu Svih svetih želi naglasiti kako je ona znak zajedništva pokojnih i živih, dok izraz Dušni dan govori o tome da je duša čovječja besmrtna i da nakon smrti prolaznoga tijela duša dolazi k Bogu. Utemeljenje svetkovine Svih svetih neodvojivo je povezano s jednom od najpoznatijih do danas očuvanih antičkih građevina – s Panteonom u Rimu.


Papa Bonifacije IV. ovaj je nekoć poganski hram posvetio kao crkvu 13. svibnja 609. ili 610. godine. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji i svim mučenicima. Dan posvete ove crkve postao je poslije svetkovina Svih svetih. Papa Grgur III. (731. – 741.) proširio je ovaj blagdan u 8. stoljeću te od toga dana nisu štovani samo svi mučenici, nego i svi sveci Crkve.

To što je Panteon posvećen za crkvu dovelo je do toga da u srednjem vijeku ne bude porušen kao mnoge druge antičke građevine u srcu Rima. Osim toga, Panteon je bio posebno sličan ideji svetkovine Svih svetih. Ranije nije bio posvećen jednom božanstvu poganskoga Rima, nego svim božanstvima. Otuda latinizirani grčki izraz pantheion – hram svih božanstava.

Kako to da se blagdan Svi svetih slavi 1. studenog, a ne više 13. svibnja? Za to treba zahvaliti Ircima. Naime, oni su na prijelazu s 8. na 9. stoljeće obilježavanje svetkovine Svih svetih premjestili na 1. studenoga. Keltska nova godina započinjala je upravo toga dana, pa su se katolici Irske dosjetili obilježiti tada i veliku svetkovinu Katoličke Crkve. Običaj se potom proširio na Englesku, a kasnije su ga pape i knezovi proširili na cijelo zapadno kršćanstvo.

Nakon svetkovine Svih svetih dolazi Dušni dan, spomendan svih pokojnika. Vidljivo je kako su tematski ova dva dana prilično usko vezani. Ipak, u nekim katoličkim zemljama Svi sveti su državni praznik, a Dušni dan nije.

Podrijetlo Dušnog dana

Do širenja ovoga blagdana doveli su članovi jedne od najpoznatijih benediktinskih opatija u svijetu – one u francuskom Clunyju koji Dušni dan proslavljaju od 10. stoljeća.

Na Dušni dan mnogi vjernici posjećuju groblja i na grobovima svojih pokojnika pale svijeće i donose cvijeće. U srednjem vijeku ovo je bio blagdan na koji su vjernici bili pozvani pomoći siromasima. Pomagalo se siromašnim dušama u čistilištu za koje se smatralo da su u jednoj vrsti stanja okajanja duša te još uvijek nisu dosegle puninu zajedništva s Bogom.

Zanimljivo, u njemačkom jeziku nazivi za svetkovinu Svih svetih i blagdan Dušnoga dana vrlo su slični: Allerheiligen i Allerseelen. Vidljiva je sličnost u poimanju ovih dvaju dana: Svih svetih i Svih duša.

Ako idućih dana pohodimo groblje (od 1. do 8. studenog), možemo izmoliti potpuni ili djelomični oprost za duše u čistilištu. Za detalje možete saznati na poveznici.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju