preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982151
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Švedski i hrvatski učenici i učitelji u suradnji za zajedničku dobrobit
Autor: Ivana Canjuga, 31. 3. 2023.

VI. osnovna škola Varaždin (Hrvatska) i Hedda Wisingskolan iz grada Härnösanda (Švedska) ostvarile projekt „Inkluzivnost i Vijeće učenika“


VI. osnovna škola Varaždin sudjelovala je u Erasmus+projektu „Inkluzivnost i Vijeće učenika“ u kojem se održala fizička mobilnost učenika iz švedske škole Hedda Wisingskolan u grad Varaždin i VI. osnovnu školu Varaždin. Između dviju partnerskih škola nastavljena je suradnja koja je započela Erasmus+ KA2 projektom „Breaking Barriers“ koji je započeo 2020. godine i trajao 2 godine. Cilj projekta „Inkluzivnost i Vijeće učenika“ je osvijestiti kod djece kako smo svi različiti i svi želimo biti prihvaćeni u sredini u kojoj živimo. Važno je prihvatiti svakoga, posebno ako neki se neki učenik upiše u novu školu pa mu je još i više potrebno prijateljsko lice koje će mu olakšati inkluziju. Gosti iz Švedske stigli su u Varaždin u nedjelju 19.3.2023. kako bi se smjestili u hotelu „Varaždin“ gdje su odsjeli učitelji ili u obitelji domaćina gdje su odsjeli učenici.  U ponedjeljak je formalni prijem započeo u 9:00 sati u školskoj zbornici VI. osnovne škole Varaždin.  U školu je stiglo šestero učenika i troje učitelja iz Švedske. Tu su ih dočekali učitelji i učenici VI. osnovne škole Varaždin, a pozdravio ih je ravnatelj Mario Stančić prigodnim govorom. Prisutni su bili i učenici iz Vijeća učenika VI. osnovne škole iz sedmih i osmih razreda. Razgovaralo se o primjerima dobre prakse i razmjenjivala su se iskustva učenika i učitelja. Poslijepodne su učenici proveli družeći se u obiteljima hrvatskih učenika kod kojih su bili smješteni.

U utorak su sudionici projekta obilazili nastavne predmete i upoznavali se sa školom te učenicima i učiteljima u školi. Poslijepodne je bilo rezervirano za vođeni razgled Varaždina i upoznavanje s kulturom i običajima grada. Srijedu ujutro učenici su proveli u obiteljima učenika, a poslijepodne su imali organizirane radionice, kao što su debata, mali tehničari te sportske aktivnosti. Učenici su izrađivali padobran po uzoru na Fausta Vrančića, razgovarali o umjetnoj inteligenciji te se bavili sportom.

Četvrtak je bio rezerviran za igranje društvenih igara u školskoj knjižnici što je djecu posebno razveselilo, a nakon ručka pekli su se tradicionalni hrvatski kolači, kao što su varaždinski klipići i orehnjača. U 16:00 sati svi partneri krenuli su na kuglanje u Trgovački centar „Lumini“.

Petak, zadnji dan mobilnosti, prema riječima svih sudionika, došao je prebrzo jer sve što je lijepo, kratko traje. Prije samog odlaska učenici i učitelji podijelili su s nama svoje dojmove o samom projektu. Posljednji su dan sudionici projekta proveli u Zagrebu gdje su vidjeli Zrinjevac, Gornji grad, katedralu, Dolac i sve ostalo čime se naš glavni grad može pohvaliti. Nakon ručka, organiziran je odlazak u Trgovački centar „Arena“, a poslije su gosti otišli na željeznički kolodvor kako bi vlakom nastavili putovanje u Švedsku.

Koordinatorica europskih projekata u VI. osnovnoj školi u Varaždinu, Tina Ivčić, koja je jedna od najzaslužnijih osoba što je domaćinstvo proteklo u najboljem redu, ispričala nam je kako je izrazito zadovoljna domaćinstvom i obiteljima domaćina koji su se potrudili da učenicima iz Švedske bude veoma ugodno u našoj domovini i zahvaljuju na trudu svim sudionicima. Gosti su bili oduševljeni samom školom, organizacijom, izgledom, srdačnošću učitelja te odličnim komunikacijskim vještinama naših učenika. Ovakvo iskustvo fizičkog sudjelovanja u projektu od neizmjernog je značaja za učenike i učitelje te pridonosi jačanju samopouzdanja, komunikacijskih vještina te stvaranju novih prijateljstava. Svi željeno iščekuju sljedeće projekte i vesele se novim iskustvima, a fotografije s druženja možete pogledati u fotogaleriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju