preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3025740
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt Marijini obroci
Autor: Sanja Malbašić, 26. 9. 2023.

Ove školske godine ponovno smo u akciji! Prijavili smo se u projekt  "Mala djela, velika razlika" Marijinih obroka.


Vjeroučenici sedmih i osmih razreda će sa svojim vjeroučiteljicama poduprijeti i sudjelovati u ovom projektu dobrovoljnim novčanim prilozima koje ćemo prikupljati do sredine studenog. Naravno, mogu sudjelovati i svi koji žele …😊

Za mnogu djecu Marijini obroci možda su jedini obrok u danu. U školama u kojima se poslužuju obroci glad se smanjuje, povećava se broj upisane djece, povećava se sudjelovanje u nastavi, smanjuje se broj djece koja odustaju od škole, postupno se smanjuju izostanci, povećava se koncentracija djece na nastavi, aktivnost na nastavi raste, zajednice su manje zabrinute za glad djece, a djeca su sretnija. 

Unatoč nepredvidivim vremenima, u Marijinim obrocima odlučni su u namjeri da dopru do sljedećeg djeteta koje čeka svoj obrok. Od travnja 2022. nahranili su 149 241 novo dijete u svome programu školske prehrane. Ova nova lica povećavaju ukupan broj djece na 2.429.182 koja primaju Marijine obroke svakoga školskoga dana.

O MARIJINIM OBROCIMA

Marijini obroci su jednostavna ideja koja funkcionira.

Dobrotvorna organizacija osigurava gladnoj djeci jedan dnevni obrok u mjestu za obrazovanje u područjima gdje glad i siromaštvo često stoje na putu školovanja.

Marijini obroci hrane djecu u 20 zemalja: Malavi, Liberija, Zambija, Zimbabve, Haiti, Kenija, Indija, Južni Sudan, Uganda, Etiopija, Benin, Libanon, Sirija, Jemen, Mijanmar, Tajland, Ekvador, Madagaskar, Rumunjska i Niger.

Marijini obroci trenutno hrane preko 2 milijuna djece svakog školskog dana.

Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93 % donacija izravno na svoje dobrotvorne aktivnosti. To je moguće samo zato što veliki dio dobrotvornog rada obavlja vojska od nekoliko desetaka tisuća predanih volontera.

Marijinim obrocima upravljaju lokalne zajednice u svojim programskim zemljama. Gdje god je to moguće, obroci se pripremaju uz pomoć hrane koja se uzgaja lokalno. Time se podupiru obitelji i jača lokalno gospodarstvo.

Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane - Barrow, tijekom razdoblja gladi posjetio Malavi, i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske, imaju otvorene 24 školske kuhinje koje se nalaze u Liberiji, Malaviju, Beninu, Zambiji i Ekvadoru. U 2021. godini Marijini obroci Hrvatske nahranili su više od 60 000 gladne djece u školi.

Za više informacija o Marijinim obrocima posjetite: www.marysmeals.hr

 

Hvala Vam unaprijed što ćete poduprijeti ovaj projekt!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju