preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982173
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Anđeli čuvari
Autor: Ljiljana Posavec Zavrtnik, 2. 10. 2023.

Anđeli čuvari su anđeli zaduženi za zaštitu i vodstvo pojedine osobe ili grupe. Oni su čisti duhovi, savršena stvorenja Božja, obdareni razumom i slobodnom voljom, posve jednostavne naravi, nepromjenjivi, besmrtni i pogotovo ljudskim tjelesnim očima nevidljivi. 


Anđeli su prvi u Božjem stvaralačkom djelu, imaju pobjedonosnu snagu protiv svakoga zla u svijetu, a puni su ljubavi prema nama ljudima. Njihova zadaća je da nas štite, vode i brane od svakoga zla. Oni nas jačaju kako bismo se oduprli iskušenju, potiču nas na odvažnost, čudesno uskaču kako bi nas branili od nevolja, podsjećaju nas da Bog brine o svima, donose naše potrebe Bogu, usmjeravaju nas k dobru te nas, naravno, ne napuštaju. Dosta je teško ljudskom umu razumijeti anđeoski svijet, jer neopisiva je razlika između njihove i ljudske naravi.

Njihova narav je savršenija i među svim stvorenjima zauzimaju najodličnije mjesto u cijelome svemiru. Oni su također i veza između relativnog (ljudi) i aposlutnog (Bog). Javljaju se u Bibliji kao bića koja prenose Božje poruke, objavljuju njegovu volju, javljaju se u snu ili slave Boga na nebesima. Mnogo anđela nastanjuje nebo, služeći Bogu, ali također ih je i mnogo ovdje na zemlji, služeći nama ljudima. Njihova aktivnost nikada ne prestaje. Oni su ovdje s nama, u svakom trenutku dana, iako ih mi ne vidimo, ne čujemo, niti slutimo njihovu prisutnost, pa čak niti osjećamo njihov utjecaj nad nama. Anđeli nam u svakoj prilici pomažu ,čine nam bezbrojne usluge te nas čuvaju od opasnosti i zla svake vrste jer nas je Bog dao njima na brigu.

Uz anđele čuvare se osjećamo i jesmo sigurni. Potrebno se je svaki dan moliti svome anđelu čuvaru i to osobito u konkretnim poteškoćama, problemima, neizvjesnostima, planovima, pothvatima… U Katoličkoj Crkvi 2. listopada slavi se spomendan svetih anđela čuvara. Uveo ga je papa Pavao V. 1608. godine, a blagdan je proširen na sve zemlje pod habsburškom vlasću na molbu Leopolda I. Sjetite se svaki dan svoga anđela čuvara , zamolite ga za pomoć i zaštitu tijekom dana ,a na kraju dana zahvalite mu .

Mila Marić, 8.b VI. osnovna škola Varaždin

Izvor: https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Tko-su-an%C4%91eli-cuvari.aspx https://book.hr/sveti-andeli-cuvari-uz-njih-smo-sigurni-pocnimo-ih-shvacati-ozbiljno/

Izvor fotografije:https://book.hr/sveti-andeli-cuvari-uz-njih-smo-sigurni-pocnimo-ih-shvacatiozbiljno/

Izvor fotografije: https://zakladasvetamaravillasodisusa.hr/pakt-uzajamne-ljubavi-s-andelom/

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju