preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982151
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sveti Martin (Martinje)
Autor: Ljiljana Posavec Zavrtnik, 11. 11. 2023.

Sveti Martin, katolički svetac, biskup grada Toursa, prvi svetac koji nije bio mučenik, a ima i svoj liturgijski blagdan(Martinje), prvi svetac zaštitnik Francuske.

Spomendan mu je 11.studenog , na datum njegova pogreba (397.godine ).


 

El Greco, Sveti Martin

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/El_Greco_-_San_Mart%C3%ADn_y_el_mendigo.jpg/300px-El_Greco_-_San_Mart%C3%ADn_y_el_mendigo.jpg

 

Zaštitnik je  vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Evropi.….

Martinje ili blagdan svetog Martina je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima.

 

Rođen-316.g  Savaria

Preminuo-8.studenog 397.g  Candes

Slavi se u: Rimokatoličkoj Crkvi, Istočne Crkve, Anglikanska Crkva i u Liturgijskoj Crkvi.

 

Grob sv. Martina u kripti bazilike u Toursu. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Tombeau_de_Saint-Martin_de_Tours.jpg/330px-Tombeau_de_Saint-Martin_de_Tours.jpg

 

U sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji na dan sv. Martina se njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, krštenje vina odnosno blagoslov vinograda. U mjestima u kojim je sveti Martin  zaštitnik priređuju se najveće tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima.

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu ,Sv. Ivanu Zelini i brojnim drugim mjestima.

Sveti Martin je bio sin rimskog tribuna u Savariji, današnji Sambotel u Mađarskoj. Djetinjstvo je proveo uz oca u jednom vojnom garnizonu u Paviji .

Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu.

Jednom se usred zime, našao pred vratima grada Amiensa u Galiji te susreo siromaha prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju. Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svoga vojničkoga plašta i dao mu da se zaogrne. Sljedeće je noći usnio san vidjevši samoga Gospodina, zaogrnuta u polovicu plašta, koji mu je govorio: "Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin."

 

Dina Harapin, 8.b

VI. osnovna škola Varaždin

 

Poveznica koja je korištena kroz ovo istraživanje:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Martin#Bibliografija

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju