preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982274
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenice 7. i 8. razreda predstavljale školu na županijskom natjecanju Čitanjem do zvijezda
Autor: Nataša Narančić, 1. 3. 2024.

Učenice VI. osnovne škole Varaždin Mila Šekez (7. b), Eva Vrček (8. d) i Tara Šipek (8. d) pokazale su svoje čitalačke vještine na županijskom natjecanju Čitanjem do zvijezda održanom 29. veljače 2024. u Osnovnoj školi Trnovec koja je već tradicionalno domaćin ovoga natjecanja.


O projektu Čitanjem do zvijezda

Cilj projekta je motivirati učenike na čitanje kvalitetne književnosti, razvijanje čitalačkih i komunikacijskih vještine, stvaranje pozitivnoga stava prema knjizi i knjižnici te na suradnju u timovima. Upravo zbog toga učenici se na županijskoj razini natječu pod zajedničkom šifrom, a bodovi koje postignu individualno zatim se zbrajaju i formiraju timski rezultat.

Rezultati natjecanja

Naše su učenice zajedničkim snagama osvojile 8. mjesto u konkurenciji s 19 škola iz cijele županije, a dodijeljene su im zahvalnice za sudjelovanje i slatke nagrade. Pokazale su da su dobro pročitale i razumjele knjige, a u procesu su se i zabavile.

Što se čitalo ove godine?

Ove su godine učenici čitali romane Trči, ne čekaj me Bojane Meandžije o odrastanju djevojčice Bojane u paklu Domovinskoga rata, djelo Zeleni pas Nade Mihelčić, koje je ujedno obvezna lektira za osmi razred, a govori o borbi s ovisnošću te o životu obitelji i prijatelja djevojke koja se upušta u takav način života i Moja baka je zmaj Melite Rundek o odnosu bistrog dječaka Frana i njegove bake Vesne, spisateljice za djecu, koja opisom neodoljivo podsjeća na spisateljicu Melitu Rundek.

Sva su tri djela suvremena i zanimljiva današnjim mladim čitateljima. Čitanjem ovih djela susreli su se s književnim junacima u raznim izazovnim životnim situacijama, što ih je potaknulo na razmišljanje i empatiju.

Književni susret

Nakon natjecanja učenice su imale priliku upoznati se s književnicom Melitom Rundek, autoricom jednog od djela koje su čitale. Jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica za djecu upoznala ih je sa svojim stvaralaštvom i nagradama koje je osvojila za neke od svojih 36 romana, od kojih su čak 32 za djecu. Učenici su joj postavljali pitanja o njezinu životu i radu, a ona im je dala savjete kako da razvijaju svoju ljubav prema čitanju i pisanju.

Osim čitanjem djela Moja baka je zmaj s pisanjem autorice Melite Rundek učenici su se upoznali još u šestom razredu čitajući djelo Psima ulaz zabranjen koje im se nalazi na popisu djela za cjelovito čitanje pa im je ovo upoznavanje spisateljice bilo jedno doista posebno iskustvo.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju