preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982271
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Slovensko kulturno društvo Lipa iz Dubrovnika izvelo predstavu Maca Papučarica
Autor: Nataša Narančić, 19. 2. 2024.

U sportskoj dvorani VI. osnovne škole Varaždin održana je predstava Maca Papučarica u izvedbi Slovenskog kulturnog društva Lipa iz Dubrovnika. Predstavu su, u pratnji svojih učiteljica, imali priliku pogledati učenici od 1. do 4. razreda koji su bili oduševljeni lutkarskom adaptacijom poznate slovenske bajke autorice Ele Peroci.


Predstava je bila nagrada za učenike koji su već treću godinu sudjelovali u projektu za poticanje čitanja u organizaciji Saveza slovenskih društava u Republici Hrvatskoj. Cilj je projekta upoznati djecu s bogatstvom slovenske književnosti i jezika te potaknuti njihovu ljubav prema čitanju. Prije dvije godine tema projekta bila je „Muca Copatarica u Hrvatskoj – dašak slovenske kulture u Hrvatskoj" pa je iz tog razloga upravo Maca Papučarica odabrana za prikazivanje.

Predstavu je organiziralo Slovensko kulturno društvo Nagelj iz Varaždina čija je predsjednica Martina Lesjak. Ona je zahvalila ravnatelju i učiteljicama VI. osnovne škole Varaždin što su im omogućili dolazak i predstavljanje mladoj varaždinskoj publici. Također je pohvalila djecu što su marljivi, dobri i strpljivi te spremni učiti slovenski jezik.

Glumica i idejna začetnica predstave Tanja Cuzej iz Slovenskog kulturnog društva Lipa iz Dubrovnika ispričala je da je predstava nastala iz potrebe da se kod učenika potakne čitanje priča i bajki, a posebno ju veseli to što je Maca Papučarica još uvijek u školskom programu i lektiri. Predstavu je izvela samostalno, kombinirano na slovenskom i hrvatskom jeziku koristeći lutke koje su izrađivale članice Kulturnog društva Lipa. Najavila je također pripremu još nekih predstava prema djelima slovenskih autora koja će biti prevedene na hrvatski jezik uz pomoć akademika Luke Paljetka.

Predstava Maca Papučarica bila je pravi užitak za učenike i učiteljice koji su se smijali, veselili i pljeskali u ovim interaktivnim avanturama simpatične mačke. Predstava je također bila prilika za promicanje slovenske kulture i jezika u Hrvatskoj te za jačanje prijateljstva i suradnje između Slovenije i Hrvatske.

 

Nataša Narančić, stručna suradnica knjižničarka

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju