preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2982274
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zdravi tjedan u VI. osnovnoj školi Varaždin
Autor: Ivana Zidar, 17. 2. 2024.

U VI. osnovnoj školi Varaždin, u razdoblju od 12. do 16. veljače, proveo se dugogodišnji projekt pod nazivom Zdravi tjedan. Cilj je projekta potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka, svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Ovogodišnja tema bila je Azijska kuhinja što je učenicima bilo posebno zanimljivo zbog susreta s novim jelima i kulturom. U projekt su uključeni učenici od 1. do 8. razreda, a cijeloga su se tjedna provodile različite aktivnosti uz naglasak na važnost zdrave i uravnotežene prehrane.


Učenici razredne nastave, u sklopu aktivnosti Mali kuhar za 6, pripremali su zdravu pizzu, dok su se neki učenici okušali u kućanskim poslovima u aktivnosti Šegrt za 6. Pokazali su tako  vještine šivanja gumba, pranja suđa, brisanja stolova, zabijanja čavala, a pritom se odlično zabavili. Učenici razredne nastave, za vrijeme trajanja projekta, užinali su u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima, njegujući tako zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja. Tijekom sata razrednika učenici su izrađivali stripove i plakate s porukama o važnosti zdravog načina života.

Učenici predmetne nastave sudjelovali su u natjecanjima Kuhar za 6 i Majstor za 6, a svaki  je razred predstavljalo šestero učenika. Mladi kuhari okušali su se u pripremi tjestenine s povrćem te raznim azijskim umacima. Svakog dana proglašeni su pobjednici u kuhanju i kućanskim poslovima. Sve ove aktivnosti pažljivo je nadgledao školski žiri koji nije imao jednostavan zadatak jer su se učenici pokazali iznimno vješti u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova. Učenici su također bili uključeni u izradu plakata i stripova o pravilnoj prehrani uz vodstvo razrednika te učiteljice likovne kulture, a njihovi radovi izloženi su na školskim hodnicima.

U petak 16. veljače održano je veliko finale svih pobjednika dana. Među učenicima predmetne nastave najboljim Šegrtima za 6 proglašeni su učenici 4. d razreda koji su se pokazali kao najvještiji i najbrži u kućanskim poslovima. Učenici ističu da su se jako trudili te da im je drago što su uspjeli biti najbrži.

Najboljim Kuharima za 6, nakon procjene žirija, proglašen je 7. c razred. Opisali su nam pripremu azijskog jela s mnogo povrća, začina, a kao najzanimljiviji začin naveli su soja sos. Otkrivaju nam da je da je tajna ovog uspjeha u dobroj organizaciji i podjeli zadataka, a tijekom kuhanja bili su vrlo uredni.

Među Majstorima za 6 pobjedu je odnio 6. d razred. Njihov tim je zadovoljan pobjedom, ali nisu iznenađeni jer im ovo nije prva pobjeda na takvome natjecanju.

Učenici s veseljem i motiviranošću sudjeluju u ovom projektu, a poručuju da uvijek nauče nešto novo. Ističu važnost samostalnosti u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova te se vesele svim budućim aktivnostima.

Tijekom ovog projekta učenici su dobili priliku istražiti raznolikost okusa, ali i osvijestiti  važnost zdravih prehrambenih navika. Interes i motivacija učenika najbolji su pokazatelj uspješnosti Zdravog tjedna. Vjerujemo da će učenici stečene vještine primjenjivati i nakon završetka projekta, čime će nastaviti njegovati zdrave životne navike.

 Čestitamo svim učenicima i sudionicima ovog projekta!

Preostale fotografije možete pogledati u galeriji.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju