preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2882563
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završeni trogodišnji projekti
Autor: Zdenka Šopar, 20. 6. 2022.

Odrađeni su Erasmus+ KA2 projekti Breaking Barriers i Sharing Heritage and Real European Cultures. Zemlje partneri Breaking Barriers - Švedska, Slovačka, Portugal, Španjolska, Hrvatska, a zemlje partneri Sharing Heritage and Real European Cultures – Italija, Češka Republika i Španjolska).


Breaking Barriers

Prva fizička mobilnost u Španjolskoj nakon tri godine

Od 29. svibnja do 4. lipnja 2022. šest učenica (Zita Bedeković, Magdalena Canjuga, Lara Gregurić, Katarina Kajić, Tara Šipek, Lana Šoša) i učiteljice Ivana Canjuga i Zdenka Šopar sudjelovale su u završnim aktivnostima trogodišnjega projekta u Španjolskoj.

Prvi je dan bio rezerviran za upoznavanje španjolskih, švedskih, portugalskih, slovačkih i hrvatskih učenika te predstavljanjem naših domaćina: osnovne škole Pinyana u malom mjestu Alffarasu.

Slijedio je posjet načelniku mjesta koji je srdačno dočekao sve sudionike i kratko predstavio mjestašce. Alfarras je katalonsko mjesto udaljeno od Barcelone 140 kilometara prepoznatljivo po voćnjacima bresaka, crkvi svetoga Petra i najstarijem mlinu u Španjolskoj.

Poslijepodne u središtu mjesta naši su ljubazni domaćini predstavili katalonski ples sardanu. Taj tradicionalni ples plešu i stari i mladi, a najzanimljiviji bili su divovi i maske koji prate svečanost.

Drugi je dan obilježio izlet u Lleidu i razgledavanje toga grada. Najveća znamenitost i zaštitni znak grada je stara katedrala (Seu d'Urgell) podignuta u gotičkom stilu. Njezina je gradnja započela 1203., a od 1707. se više ne koristi u vjerske svrhe. Danas je proglašena nacionalnim spomenikom.

Nakon razgledavanja znamenitosti učenici su se družili u gradskom parku, a u večernjim satima bile su organizirane igre u dvorištu Poljoprivredne škole u Alfarrasu.

Što je emocionalna inteligencija, kako prepoznati svoje i tuđe osjećaje i razumjeti ih bila je tema radionice u srijedu koja se provela u školi. Također učenici su crtali skice za veliku zidnu sliku (Doodle) koju će oslikavati u petak na zidu u školskom dvorištu kao trajnu uspomenu na ovaj projekt.

U poslijepodnevnim satima ponovno se plesalo, a zatim krenulo u jednosatnu šetnju do obližnjega sela na brijegu  (Ivars de Noguera). Pogled u dolinu vrijedi hoda, a učenici su imali mogućnost zvoniti na zvoniku seoske crkve.

Okrijepljeni domaćim proizvodima u obližnjem voćnjaku vratili smo se u Alfarras.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak autobusom smo se uputili u Barcelonu. Imali smo vođeno razgledavanje La Pedrere,  La Sagrada Famílie i  parka Güell.

Crkva Svete obitelji (Sagrada Familia) najposjećenija je atrakcija u Španjolskoj, a godišnje privlači više od tri milijuna posjetitelja. Ona je umjetničko djelo i čudo arhitekture čija je gradnja počela 1882. godine i još uvijek nije dovršenai  životno je djelo katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, koji je na njoj je radio do svoje smrti.

U večernjim satima nakon izleta učenici su uz pratnju glazbenoga sastava plesali na školskom trgu i kušali lokalne specijalitete na oproštajnoj večeri.

Petak je bio rezerviran za vrednovanje projekta, rješavanja kviza (Što smo naučili, vidjeli, doživjeli?).

Na školskom su dvorištu stigli likovni umjetnici (Cactus Pup) koji su pomagali učenicima oslikavati zid prema skicama koje su ranije osmišljene.

 Poslijepodne su podijeljene potvrde o sudjelovanju i zahvalnice te su se nakon piknika svi sudionici oprostili do nekoga novog susreta.

 

Sharing Heritage and Real European Cultures

U svibnju prošle godine VI. osnovna škola Varaždin započela je Erasmus+ KA2 projekt „Sharing Heritage and Real European Cultures“ virtualnom mobilnošću u Italiji.  S radošću smo sudjelovali u radionicama i upoznavali se s učenicima iz Italije, Češke Republike i Španjolske. U ožujku ove godine projekt je nastavljen virtualnom mobilnošću u Češkoj. Isprobavali su se njihovi specijaliteti, izrađivali plakati te je također bilo mnogo zanimljivih radionica.

U svibnju su učenici iz zemalja partnera došli na fizičku mobilnost u Hrvatsku. Gosti su stigli u Varaždin u nedjelju 15.5. 2022. kako bi se smjestili u hotelu „Varaždin“. U ponedjeljak 16.5. 2022. formalni je prijem započeo u 10:00 sati u školskoj dvorani. Goste su dočekali učitelji i učenici VI. osnovne škole, a pozdravio ih je ravnatelj Mario Stančić prigodnim govorom. Na mobilnosti su posjetili NP „Plitvička jezera“, Trakošćan, Zagreb, naš grad Varaždin te su razgledavali školu i sudjelovali u radionicama u školi.

Krajem svibnja 2022. dvije su učiteljice, Karmen Holenda i Mihaela Vrbnjak Grđan i šestero učenika (Andrej Martinez, Ema Potočnik, Hana Breški, Nika Kušen, Aleks Kučan i Ana Stančić) krenuli na fizičku mobilnost u Španjolsku. Posjetili su Cádiz, Tarifi, Sevillu i grad u kojem su bili smješteni, Jerez de la Frontera. Učenici i učiteljice proveli su mnogo vremena družeći se s učenicima i učiteljima iz zemalja partnera projekta, kušali su mnoga španjolska jela, bili su na plažama Atlantskog oceana, posjetili poznatu vinariju u Jerezu i razgledali školu.

Domaćini su nas upoznali s njihovim školskim sustavom i sudjelovali su u nekoliko radionica od kojih su učenici posebno izdvojili radionicu na kojoj su učili plesati Flamenco. To je ples snažanog, ritmičnog tona (zbog posebnog načina pljeskanja rukama) popraćen podjednako izražajnom pjesmom i pokretima nogu i ruku.

Kad su se dojmovi slegli, učenici su ispričali kako su najveći utisak na njih ostavili temperamentni i veseli Španjolci, a oduševila ih je posebna španjolska kultura i predivne građevine poput katedrale u Sevilli, katedrale i crkve u špilji u Cadizu i kraljevska palača Alcázar u Sevilli.  

Projekt je završio početkom lipnja 2022. povratkom učenika i učitelja iz Španjolske. Svi se vesele novim projektima, mobilnostima i druženjima.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju