preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2882689
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sveti arkanđeli – Mihael, Gabriel i Rafael
Autor: Sanja Malbašić, 28. 9. 2022.

 

29. rujna Crkva slavi blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela. Također obilježavamo i Dan policije jer je sveti Mihael njihov nebeski zaštitnik. Čestitamo našoj Policiji njihov dan! 
A tko su sveti arkanđeli - pročitajte u nastavku.

Crkva 29. rujna slavi blagdan trojice arkanđela koji se imenom spominju u Bibliji: Mihael, Gabriel i Rafael

Mihael, Gabriel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Anđeli su po katoličkom učenju osobna, bića koja je Bog stvorio, koja „uvijek gledaju lice Oca nebeskoga“ (Mt 18,10), te su neposredni svjedoci njegovih velikih djela i razglašuju njegovu slavu (grčki angelos znači glasnik). Anđele, duhovna bića, nije moguće naslikati. Likovna se umjetnost domišlja pa ih uobičajeno prikazuje kao lijepa bića, nalik na mladiće ili djecu, s krilima.

Krila su simbol njihove nesmetane pokretljivosti i ne navezanosti na vrijeme i prostor. U najranijim prikazima, iz prvih kršćanskih vremena, anđeli nemaju krila. Tu oznaku su im slikari počeli dodavati tek od 4. stoljeća.

Za razliku od ljudi, anđeli nisu vezani na tijelo. Oni su čisti dusi, a posjeduju veću moć nad materijom od čovjeka i veću sposobnost spoznaje.

Znanost o anđelima – angelologija, razvrstava anđele u devet korova. Osmi su kor arkanđeli i među njih spadaju Mihael, Gabriel i Rafael.

 

SVETI MIHAEL ARKANĐEO

 

Ime Mihael na hebrejskom znači ‘Tko je kao Bog?’

Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, prema Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona).

Prema liturgijskim tekstovima, Mihael je voditelj duša u raj. Stari su ga pisci nazivali „vagatelj duša“ na posljednjem sudu, a ikonografi ga slikali s vagom u ruci. Slikaju ga i kao „vojskovođu nebeske vojske“ s plamenim mačem ili kopljem, a u srednjem vijeku u tadašnjoj vojničkoj opremi: oklopu, kacigi, sa štitom i kopljem. Obično u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu (koji je često prikazan likom zmaja ili slične zastrašujuće spodobe) i strovaljuje ga u pakao.

Arkanđeo Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Kao svojeg zaštitnika posebno ga časte, u vezi s njegovom ulogom, vojnici i policajci, pa ljekarnici, vagari i trgovci, pekari, umirući.

 

Molitva svetom Mihaelu arkanđelu:

 

Sv. Mihaele Arkanđele, brani nas u boju, budi nam obrana protiv pakosti i zasjeda đavolskih. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo, a i ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge pakosne duhove, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom jakošću u pakao protjeraj. Amen.

 

SVETI GABRIEL ARKANĐEO

 

Ime Gabrijel najčešće se tumači kao ‘Božji junak’ ili ‘Bog je jak’

Arkanđeo Gabriel u Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. On u Starom zavjetu tumači proroku Danijelu viđenje ovna i jarca (Dan 8,16-26) i značenje 70 godina (Dan 9,21-17). U Novom zavjetu svećeniku Zahariji naviješta rođenje Ivana Krstitelja (Lk 1,11-20), ukazuje se Mariji i naviješta rođenje Isusovo (Lk 1,26-38).

U ikonografiji se najčešće prikazuje kao navjestitelj s ljiljanom u ruci. U Crkvi je 1951. proglašen zaštitnikom telekomunikacija i obavijesnih sredstava. Zaštitnik je glasnika, poštara i filatelista.

 

Molitva svetom Gabrielu:

O, Bože, koji si između svih anđela odabrao Arkanđela Gabrijela da navijesti tajnu Tvoga utjelovljenja, daj nama, molimo Te, da slaveći Ga na zemlji možemo se nadati Njegovoj zaštiti na nebu. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

 

SVETI RAFAEL ARKANĐEO

 

Ime Rafael znači ‘Bog liječi’.

Rafael se u Bibliji spominje samo u Knjizi o Tobiji, kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božjoj zapovijedi svladava pakosnog zloduha Asmodeja i iscjeljuje Tobijina oca.

Rafael je zaštitnik ljekarnika, iseljenika, hodočasnika, putnika, brodara, rudara, krovopokrivača.

 

Molitva svetom Rafaelu arkanđelu:

O, Bože, koji si svom slugi Tobiji dao kao pratnju na putu sv. Arkanđela Rafaela, daj nama, ponizno Te molimo mi, Tvoje sluge, da uvijek budemo zaštićeni pomoću ovog kneza nebeskog dvora i ojačani njegovom pomoći. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju