preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2884557
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Moj dan u školi – 55. obljetnica VI. osnovne škole Varaždin
Autor: Nataša Narančić, 7. 12. 2022.

U petak 5. prosinca svečano je obilježena 55. obljetnica VI. osnovne škole Varaždin.


Više od 600 posjetitelja uživalo je u bogatom programu objedinjenom temom „Moj dan u školi“. Program je obuhvaćao božićni sajam, svečanu priredbu te radionice koje su zajedničkim snagama pripremili učenici i učitelji. Svečanosti su, osim učenika i djelatnika škole, prisustvovali i umirovljeni djelatnici, gosti iz škola partnera: OŠ Viktorovac iz Siska i OŠ Ljudski vrt iz Ptuja te pročelnica Danijela Vusić. 

U 16:30 otvoren je božićni sajam u maloj sportskoj dvorani, gdje se dijelio i raspored sati za sudjelovanje u radionicama.

Kako je broj 5 ključan za ovu obljetnicu, svečana priredba započela je simbolično – u 5 do 5 (16:55), a velika sportska dvorana bila je ispunjena do zadnjega mjesta. Prosinačko vrijeme doprinijelo je širenju božićnoga duha i tople, vesele i poticajne atmosfere.

Svečanost je otvorio školski zbor u pratnji školskoga benda izvodeći himnu škole, a prisutnima se zatim obratio ravnatelj škole Mario Stančić predstavljanjem brojnih školskih uspjeha i aktivnosti koje se u školi odvijaju te doprinose njezinoj izvrsnosti i uspješnosti tijekom 55 godina postojanja.

Učenik Jan Rendić svojim je nastupom prezentirao jedan od tih uspjeha izvodeći monolog Ivica i Marica koji ga je doveo do državne razine prošlogodišnje smotre LiDraNo te svojim glumačkim umijećem vidno impresionirao i nasmijao publiku. Školski zbor i školski bend zaključili su svečanost pjesmom Mi smo taj svijet, a simpatični voditelji potom su uputili posjetitelje da se prema dodijeljenom rasporedu sati upute u učionice gdje će se imati priliku okušati u ulozi učenika te pogledati prezentacije o znanjima i vještinama iz područja znanosti i kulture koje su učenici stekli na raznim predmetima.

Posjetitelji su se od sportske dvorane kretali obojenim stazama na kojima se odvijalo 28 raznolikih radionica, a točno u 17:25 školsko je zvono označilo početak prvoga od četiriju školskih sati koje su imali na svojem rasporedu. Na Crvenoj stazi posjetitelji su se podsjetili kako treba izgledati razgovor za posao sudjelujući u Maloj školi poduzetništva, pogledali igrokaze A Crazy Story i The Giving Tree na engleskome jeziku, učili kako jednostavno izraditi božićne ukrase na radionici Modelarstva te sudjelovali u Božićnoj skupštini gdje su na satu Matematike učili o skupovima. Zelena staza posjetitelje je povela na putovanje kroz vrijeme pa su se na radionici Klinastoga pisma okušali u pisanju kao Sumerani. Na radionici Svemir u očima Vučedolaca i suvremenih ljudi održana je prezentacija o vučedolskome kalendaru, a zatim su predstavljena suvremena saznanja o svemiru. U učionici hrvatskoga jezika zavladala je čarolija pa se tako mogao pogledati igrokaz Mala čarobnica i zabranjeni ples nakon kojega su prisutni dobili priliku i sami nešto odglumiti te na taj način upotpuniti priču. Mali i veliki znanstvenici suradnički su izvodili pokuse u učionici biologije, a u predvorju škole prodavali su cvjetne sadnice. Vješti su bili i sudionici Keramičarske radionice koji su se bavili izradom portala.

Na Žutoj stazi ispitivalo se znanje opće kulture na kvizu kVIzOŠ Miroslav Cmuk, mladi tehničari podučavali su prisutne Izradi božićnih ukrasa. Na radionici Prve pomoći učenici su roditelje podsjetili koje su osnove pružanja prve pomoći u slučaju različitih ozljeda, a Mali znanstvenici i veliki znanstvenici 'kemijali' su u učionici kemije.

Čarobne riječi mogle su se čuti i na Plavoj stazi gdje su na radionici Čiri, bari, priču mi podari roditelji dobili zadatak, nakon pogledanoga igrokaza, osmisliti i vlastiti kratki skeč. Na likovnoj radionici tema je bila Božićna kreativa, a na radionici Robotike učenici i roditelji imali su priliku poigrati se i programirati neke od robota. Mali tehničari u svemiru pričali su priču o Mjesecu i izrađivali svemirske letjelice, a sve je pokrenula suradnja učenika polaznika Malih tehničara i Astronomske grupe.

Na Ljubičastoj se stazi održavala radionica Samaritanac i Advent – igrokaz Samaritanac te kviz o Adventu u Kahootu, a zaigrano je bilo i na radionici Šah: mini igre. Učenici polaznici Domaćinstva pokazali su da se funkcionalni Božićni ukrasi mogu izraditi i od češera, komušine te čepova od pluta, a na radionici Collatzova slutnja predstavljeni su i neki neriješeni matematički problemi.

Glazbeni znalci na Narančastoj stazi bili su u potrazi za novim glazbenim znalcima i kvizom provjeravali poznavanje glazbenih djela. Umjetnošću se bavili i polaznici radionice Božićne fotografije koji su podučavali kako najefektnije fotografirati božićne motive. Na radionici Programiranja učilo se kako jednostavno izraditi Python program, a u učionici geografije prezentiralo se Kako nastaje vulkan.

Na Sivoj stazi Mali građani izveli su igrokaz kako bi posjetiteljima pokazali što se radi na izvannastavnoj aktivnosti iz područja građanskog odgoja i obrazovanja. Pravopisna radionica bila je također posvećena Božiću, pa su posjetitelji, osim što su mogli uživati u prostoru koji su učenici sami ukrasili, učili kako pravopisno točno napisati božićnu čestitku. Na Eko radionici podučavalo se kako pravilno razvrstati otpad, a sudionici radionice Newtonova jabuka dobili su priliku napraviti istraživački pokus i saznati zašto predmeti padaju dolje te o čemu sve ovisi energija pri padu.

Nakon zanimljive i korisne nastave koja je posjetitelje podsjetila kako je sjediti u školskim klupama, upućeni su na dopunsku nastavu gdje su ponovili gradivo o obilasku božićnoga sajma.

Radionička nastava završila je školskim zvonom koje je toga dana posljednji put zazvonilo u 18:40.

Napuštajući prostore škole, posjetitelji su izrazili zadovoljstvo organizacijom i raznolikošću ponuđenih aktivnosti, a sadašnji i umirovljeni djelatnici te gosti rođendansko druženje završili su na svečanosti koja je bila organizirana u školskoj blagovaonici.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju