preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2882582
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Riječ ravnatelja povodom 55. obljetnice VI. osnovne škole Varaždin
Autor: Mario Stančić, 6. 12. 2022.

Kao što kaže naša himna: “Ova je škola nam draga, ona je drugi naš dom …”. Naša škola ima mnogo obilježja: ona odgaja i obrazuje, okuplja i povezuje, njeguje i usmjerava, potiče znatiželju i budi maštu, izgrađuje empatičnost i solidarnost, stremi izvrsnosti. 

 

Moje posebne čestitke povodom ovog jubileja idu:

  • umirovljenicima koji su stvarali ovu školu
  • učiteljima i stručnim suradnicima, učiteljicama u produženom boravku, pomoćnicima u nastavi 
  • tajniku, računovođama, kuharicama, spremačicama, domarima

Te na poseban način onima radi kojih smo ovdje:

  • našim poštovanim roditeljima i dragim učenicima.

Ovo obilježavanje nosi naziv “Moj dan u školi”. Pozivam vas da zajedno sa mnom promislite što je za vas “škola” što ju čini, što ju najbolje opisuje. Nekom je to prijateljstvo, nekome zgrada, nekome sport, nekome odrastanje, itd. 

Netko kaže zgrada. U pravu ste škola je građevina, ovako krasna i blistava poput naše nastajala je kroz 55 godina. Od 1968., zatim dogradnjom 2006., pa zadnjom nadogradnjom ove prekrasne dvorane 2019. Za to su zaslužne generacije zaposlenika kao i predstavnika lokalnih vlasti, uz trajnu podršku roditelja i učenika.

Netko kaže učenici. Naša škola unatrag 10 godina ima gotovo 800 učenika. Ove godine nešto manje ali i dalje 32 razredna odjela, 10 odjela produženog boravka. 

Netko kaže učitelji. Škola je ponosna na svoje učitelje i stručne suradnike ali i sve zaposlenike. Oni su pravi motor razvoja i pokretač promjena u školi i društvu. Ove godine nas je 104 zaposlenika. Među učiteljima je 4 mentora, 6 savjetnika, 1 izvrsni savjetnik, 6 voditelja ŽSV-a.

Netko opet kaže nastava ili učenje. 6. osnovna škola Varaždin škola je uspješnih učenika i učitelja u kojoj nastojimo stvarati inkluzivno obrazovanje poštujući različitosti i individualnost naših učenika u kojem učenici mogu ostvariti svoj puni potencijal kroz istraživanje, rješavanje problema, korištenje tehnologije, iskustveno i suradničko učenje. Na temelju toga škola je proglašena Europskim centrom za darovite. 

Netko će reći natjecanja. Zaista to su i natjecanja u kojima sudjeluju naši daroviti učenici pod vodstvom svojih učitelja mentora i postižu izvrsne rezultate. Gotovo svake godine imamo nekoliko državnih prvaka, a samo prošle godine na natjecanjima je ukupno sudjelovalo 582 učenika (gotovo nevjerojatan broj), a od tog broja čak 137 učenika na državnim natjecanjima. Posebno nas veseli što se naši učenici pozivaju na međunarodne prirodoslovne i matematičke olimpijade te izvrsni rezultati naših učenika na europskom i svjetskom natjecanju iz robotike. Škola svake godine ističe svoje najbolje učenike i mentore na Zidu slavnih te na završnoj svečanoj priredbi.

Netko kaže aktivnosti. Podjednakom nam je važno razvijati nastavne i izvannastavne aktivnosti u  području znanosti, kulture, sporta, održivog razvoja i ekologije te razvijati solidarnost ili Male korake dobrote jer briga za drugoga je ujedno briga za sebe. U školi se organizira dodatna nastava iz svih predmeta te iz mnogih i dopunska nastava, uče se tri strana jezika: engleski, njemački i francuski jezik. Aktivno sudjelujemo u EU projektima. Do sada smo sudjelovali u 4 KA1 i 2 KA2 projekta: dva upravo završavamo i pripremamo nove. Osim njih škola razvija i mnoge svoje projekte od kojih je najpoznatiji Zdravi tjedan s natjecanjem u kuhanju i kućanskim poslovima, zatim tu je plesnjak, sportski dan, biciklijada, planinarenje. Eko dan, Dan darovitih itd.. Nemoguće ih je sve nabrojati u ovom kratkom vremenu pa vas pozivam da sve aktivnosti istražite na školskom webu.

Školu prožimaju i mnogi odnosi.

Prije svega to je odnos prema učenicima čiji se glas čuje, prijedlozi uvažavaju. Primjerice Dan kućnih ljubimaca njihov je prijedlog. Netko će reći odrastanje. Sigurno jer škola je prije svega odgojna ustanova. Ona usmjerava i pomaže u formiranju osobnosti. 

To je odnos među kolegama u kojem podupiremo jedni druge prema jedinstvenom cilju, a to je uspjeh naših učenika.

To je odnos prema roditeljima u kojem nam  je važno međusobno uvažavanje i poštivanje. 

Tu je isto tako i odnos prema zajednici u kojoj je važno biti aktivni građanin i još mnogo toga.

Nameće se zaključak: svi smo mi škola.

 
 
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju