preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2884539
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“
Autor: Sanja Malbašić, 23. 12. 2022.

Dana 22. prosinca 2022. godine, 13 učenika sedmih i osmih razreda bilo je na satu povijesti - povjesnica 7. gardijske brigade "PUMA" u sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade "PUMA" kod spomenika "PUMA" u Varaždinu u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske.


7. gardijska brigada „PUMA“ osnovana je odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 23. prosinca 1992. godine. Osnovnu strukturu u formiranju 7. gardijske brigade „Puma“ činila su 263 pripadnika 5. bojne 1. “A” brigade ZNG-a „Tigrovi“ koji su već imali ratno iskustvo u operacijama za oslobođenje juga Hrvatske i Dubrovnika.

U ratnoj operaciji „Oluja“ ova je brigada 5. kolovoza 1995. prva došla i oslobodila Knin te postavila zastavu republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi.

Kroz 7. gardijsku brigadu „Puma“ prošlo je više od 4.500 pripadnika, od kojih je 91 pripadnik poginuo te se jedan vodi kao nestali. U Domovinskom ratu navedena vojna postrojba oslobodila je 748 četvornih kilometara teritorija te su se time upisali u povijest Republike Hrvatske.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju