preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2884557
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
STEM mladi istraživači
Autor: Karmen Holenda, 26. 1. 2023.

Članovi STEM istraživačke grupe, učenici šestih razreda u svojim praktičnim radovima usavršavaju svoje vještine iz raznih područja prirodoslovnih predmeta. Pogledajte istraživački rad učenice Gabrijele Flajšek (6.a) iz područja astronomije: Zvijezde i zviježđa. Zviježđa su grupe zvijezda čiji je položaj na nebu ljudima pomagao u računanju protjecanja vremena , orijentaciji prilikom kretanja i pri izradi prvih geografskih karata.


Zvijezde su svemirska tijela koji se ne miču i stvaraju proces koji oslobađa veliku količinu svjetlosne i toplinske energije. Neke od najpoznatijih zvijezda su: Sirius, Kanop, Arktur, Vega, Kapela, Rigel, Kropion. Grupu zvijezda nazivamo zviježđe, a ljudi su ih grupirali i povezali zamišljenim linijama i dobili prepoznatljive likove (npr. Veliki Medvjed, Mali Medvjed, Orion, Vodenjak, Lira, Ždral).

Za prepoznavanje zviježđa koristila sam web aplikaciju “Sky Map Online“

( https://www.skymaponline.net/ ) . Tamo se mogu pronaći karta zvjezdanog neba sa bilo kojeg mjesta na Zemlji, na bilo koji datum. Nakon što sam unijela željenu lokaciju i željeni datum dobila sam poziciju zviježđa.

Istraživačko pitanje: Vide li se ista zviježđa ljeti i zimi?

Pretpostavka: Da, ista zviježđa se vide ljeti i zimi. Zvijezde su čitavo vrijeme jednako udaljene jedne od drugih ali se njihov ukupni položaj na nebu mijenja.

Postupak: Preko navedene stranice sam odabrala jedan datum zvjezdanog neba u Varaždinu u siječnju (u zimi) i u kolovozu (u ljeti) te sam ih usporedila.

Analiza: Ista zviježđa koja se vide su: Tarus, Auriga, Perseus, Camelopardalis, Ursa Minor, Draco, Hercules, Lyra, Bootes, Corora Borealis, Serpens Caput. Ta zviježđa se nisu mijenjala već su samo mijenjala položaj na nebu. Također sam primijetila i neka nova zviježđa.

Zaključak: Ista zviježđa se vide ljeti i zimi samo što su blago promijenila položaj. To znači da se zviježđa gibaju vrlo sporo, ne miruju, a veću promjenu nije moguće vidjeti tijekom čitavog ljudskog života.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju