preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Aktualno


Prvi dan nastave

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 2884557
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Školskoga dana stripa povodom rođendana Miroslava Cmuka
Autor: Nataša Narančić, 13. 3. 2023.

Povodom 40. rođendana pokojnoga Miroslava Cmuka 3. travnja, u školi se pokreće obilježavanje Školskoga dana stripa koji će ujedno biti povezan s Danom darovitih učenika.


Radeći u školskoj knjižnici, Miroslav Cmuk utjecao je na popularizaciju stripa među mladima, a način na koji je pričao ne samo o stripovima nego općenito o knjigama i čitanju razlog je što su brojne generacije učenika zavoljele čitanje i pisanje. Bio je i autor brojnih slikovnica, zbirki eseja, članaka te romana pa će tako ovaj dan biti posvećen sjećanju na njega, kako bi se i nove generacije učenika mogle upoznati s njegovim radom i značajem koji je ostavio na prethodne generacije te s književnim djelima koja je ostavio u naslijeđe.

U knjižnici se uređuje stripovski kutak koji će služiti kao čitaonica stripa te kao prostor za razgovore o stripu. Stripovski će kutak, osim mjesta za čitanje i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena, biti i mjesto brojnih aktivnosti koje za cilj imaju promicanje čitanja i interesa za stripove među učenicima i ostalim korisnicima školske knjižnice.

Na inicijativu učenika 5. a razreda i njihovih roditelja pokrenuta je i akcija Imaš li strip viška? u kojoj svi zainteresirani mogu školskoj knjižnici pokloniti strip i tako pomoći u izgradnji mjesta gdje će se trajno njegovati ljubav prema stripu.

Na sam Školski dan stripa bit će predstavljeni novi stripovi i prezentirane sve aktivnosti koje učenici već neko vrijeme intenzivno provode:

1) Svi učenici koji rado čitaju stripove moći će se priključiti Klubu stripoljubaca Miroslava Cmuka gdje će se s knjižničarkom redovito sastajati i razgovarati o pročitanim stripovima te pisati preporuke kojima će ovu umjetnost pokušati približiti učenicima koji se još uvijek nisu okušali u čitanju stripova. Klub već sada ima logo koji je izradio naš učitelj Likovne kulture Ivan Duić, a koji će se nalaziti i na naljepnicama koje će krasiti poklonjene stripove.

Izradi preporuka stripova mogu se priključiti svi zainteresirani stripoljupci, a na Školski dan stripa njihovi će radovi biti izloženi u školskoj knjižnici da ih svi mogu pročitati.

2) Učenici 5. a razreda rade i na čak dvjema društvenim igrama prema slikovnici Miroslava Cmuka Strašni Piki i strašljivi Riki koje će se moći zaigrati na dan prezentacije aktivnosti 3. travnja.

3) Skupina učenika radi na snimanju najave za slikovnicu Zmaj u krošnji kruške.

4) Na satu Hrvatskoga jezika učenici s učiteljicom Ivanom Canjugom rade na izradi letaka koji će služiti kao pozivnice za obilježavanje ovoga dana.

Strip je bio jedna od Miroslavovih najvećih ljubavi. O tome najviše svjedoči njegova izuzetno bogata privatna kolekcija koju je gradio od malih nogu i iz koje je uvijek pomno birao zanimljive i djeci primjerene naslove te ih uključivao u knjižnični fond.

Samo djelić njegove bogate zbirke možete pogledati na fotografijama u nastavku.

            Zahvaljujemo svima koji su se priključili ovoj akciji i koji su pomogli da ona već sada bude toliko uspješna. Hvala našim vrijednim učenicima i roditeljima koji se uključuju u aktivnosti i pomažu u njihovoj provedbi. Također, hvala obitelji Cmuk na ustupljenim fotografijama.

Vidimo se na Školskom danu stripa!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju