preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3001556
Knjižnica

 

Popis školske lektire

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mjesec hrvatske knjige 2022.
Autor: Nataša Narančić, 22. 10. 2022.

K kao knjižničar – Miroslav Cmuk.


Mjesec hrvatske knjige 2022. obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja je tema manifestacije Generacija K, a njome se želi ukazati na važnost knjige i knjižnica te potaknuti stvaranje nove generacije – generacije koja čita. U tome je izuzetno važna uloga knjižničara koji, boreći se protiv sveprisutne tehnologije (a ponekad i udružujući se s njom), imaju sve teži zadatak – uvjeriti mlade čitatelje da im knjiga može pomoći u svladavanju mnogih životnih problema.

U našoj su se školi, zahvaljujući knjižničaru Miroslavu Cmuku koji nas je nedavno prerano napustio, izgradili brojni pripadnici generacije K. Naš je knjižničar uvijek s lakoćom uspijevao učenicima pokazati koliku moć imaju knjige, zaintrigirati ih svojim preporukama i potaknuti da se vrate po još sličnog štiva. Uz njega su se zavoljeli brojni romani, slikovnice i njegov najdraži medij – stripovi – o kojima je uvijek pričao s najviše entuzijazma.

No, nije on samo pričao o knjigama, on ih je i pisao. Za slikovnice su ga često inspirirale upravo dogodovštine iz školske knjižnice, a u svoje je eseje i osvrte pretočio svu svoju ljubav prema knjigama, glazbi i filmovima. Upravo su zato knjižničari osnovnih i srednjih škole Varaždinske županije odlučili niz aktivnosti tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2022. posvetiti upravo njemu: učenici iz cijele županije čitat će njegova djela i sudjelovati u brojnim radionicama.

U našoj će se školi aktivnosti odvijati u sklopu nastave Hrvatskoga jezika: učenici petoga razreda čitat će slikovnice Ljubav na drugi pogled i Nasmijani san te zajedno sa sedmim razredima u školskoj knjižnici izrađivati stripove povezane s likovima i događajima iz pročitanih slikovnica. Šesti razredi sudjelovat će u radionici Zmajići u knjižnici. Slikovnicu Zmaj u krošnji kruške pročitat će, dramatizirati i scenski improvizirati. Istraživat će o najslavnijim zmajevima, upoznat će se sa životom knjižničara Miroslava Cmuka, a sve će zaokružiti snimanjem filma Zmaj i zmajići. Novinarska skupina čitat će njegove eseje i osvrte te na temelju njih izraditi plakat s preporukama za čitanje stripova.

Sve će se aktivnosti fotografirati i opisati te objediniti u e-knjizi koja će biti posvećena našem dragom knjižničaru.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju